Srijeda u Muzeju: Predavanje Hrvoja Vaničeka o povijesti i filozofiji znanosti

Srijeda u Muzeju: Predavanje Hrvoja Vaničeka o povijesti i filozofiji znanosti

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 25. listopada, posvećena je temi o povijesti i filozofiji znanosti, o čemu će govoriti dr. sc. Hrvoj Vančik, redoviti profesor u trajnom zvanju Zavoda za organsku kemiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iako se danas na mnogo mjesta i na razne načine govori o znanosti i njezinim dosezima, u javnosti je relativno malo riječi o prirodi same znanosti i o njezinoj metodologiji. Znanost o znanosti, znanost u kontekstu ostalih intelektualnih djelatnosti te društveni utjecaj znanosti, neka su od pitanja kojima se, između ostalog, bavi filozofija znanosti.

Posebno treba istaknuti ispreplitanje konkretnih znanstvenih paradigmi i filozofskih razmišljanja: kako znanost mijenja filozofiju i kako filozofija mijenja znanost. Struktura znanosti, nastajanje znanstvenih koncepata, metodologija, kriticizam, sociologija znanosti, sve su to teme koje su do određene mjere sadržaj filozofije znanosti.

Znanstvena metoda, razvoj misli i stvaranje teorijskih sustava kao sadržaj filozofije znanosti neodvojive su od povijesnog razvoja. Na taj način nije moguće govoriti o znanstvenoj metodi a da se ona ne razmatra u povijesnom kontekstu. Prof. dr. sc. Vančik nastojat će kroz predavanje pokazati i kako se na temelju poznavanja razvoja znanosti mogu prosuđivati i mnogi društveni fenomeni, osobito oni vezani za kulturu i školske sustave. 

Predavanje se održava u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), od 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Prvi smo testirali pušku kakvom je hrvatska policija čuvala Vučića od napada dronovima!