Vijesti / Kultura

Srijeda u Muzeju: Predavanje Hrvoja Vaničeka o povijesti i filozofiji znanosti

Srijeda u Muzeju: Predavanje Hrvoja Vaničeka o povijesti i filozofiji znanosti

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 25. listopada, posvećena je temi o povijesti i filozofiji znanosti, o čemu će govoriti dr. sc. Hrvoj Vančik, redoviti profesor u trajnom zvanju Zavoda za organsku kemiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iako se danas na mnogo mjesta i na razne načine govori o znanosti i njezinim dosezima, u javnosti je relativno malo riječi o prirodi same znanosti i o njezinoj metodologiji. Znanost o znanosti, znanost u kontekstu ostalih intelektualnih djelatnosti te društveni utjecaj znanosti, neka su od pitanja kojima se, između ostalog, bavi filozofija znanosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posebno treba istaknuti ispreplitanje konkretnih znanstvenih paradigmi i filozofskih razmišljanja: kako znanost mijenja filozofiju i kako filozofija mijenja znanost. Struktura znanosti, nastajanje znanstvenih koncepata, metodologija, kriticizam, sociologija znanosti, sve su to teme koje su do određene mjere sadržaj filozofije znanosti.

Znanstvena metoda, razvoj misli i stvaranje teorijskih sustava kao sadržaj filozofije znanosti neodvojive su od povijesnog razvoja. Na taj način nije moguće govoriti o znanstvenoj metodi a da se ona ne razmatra u povijesnom kontekstu. Prof. dr. sc. Vančik nastojat će kroz predavanje pokazati i kako se na temelju poznavanja razvoja znanosti mogu prosuđivati i mnogi društveni fenomeni, osobito oni vezani za kulturu i školske sustave. 

Predavanje se održava u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), od 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci