Vijesti / Kultura

MILJENKO STANČIĆ Ovotjedna Srijeda u Muzeju posvećena varaždinskom umjetniku

MILJENKO STANČIĆ Ovotjedna Srijeda u Muzeju posvećena varaždinskom umjetniku

U srijedu, 18. listopada, u Palači Sermage uz izložbu Hommage à Miljenko Stančić održat će se predavanje 'Sutonski šetač iz Varaždina' s početkom u 19 sati.

Predavanje je pripremila nedavno umirovljena muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju Mirjana Dučakijević, autorica stručne izložbene koncepcije, koja je ovom velikom hrvatskom slikaru posvetila značajan dio svoje profesionalne karijere.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Miljenko Stančić (Varaždin, 1926. – Zagreb, 1977.) već je na svojoj prvoj izložbi pokazao da će poeziju svojega slikarstva pronalaziti u vedutama Varaždina i u intimnim interijerima sredine iz koje vuče vlastito podrijetlo.

Danas, 40 godina od njegove smrti, vidljivo je da su Stančićeve slikarske zamisli u svojoj osnovi uvijek aktualizirane. Uz neke elemente barokne tradicije, na njegovim slikama pronalaze se znakovi recentnijih stilskih strujanja.

U dijelu oko stare utvrde i njezinih travom obraslih bedema sačuvana je jezgra slikareva mikrokozmosa, u kojemu je zauvijek ukorijenjeno i njegovo slikarstvo.

Kada je u prosincu 1959. godine, kao 33-godišnjak, Stančić svoje slike pokazao pariškoj publici, bilo je jasno da Hrvatska ima sjajnog mladog umjetnika; njegove slike kritika je doživjela kao Viziju tišine.

U časopisu 'Arts' Luce Hoction piše: 'Platna slikara Stančića prikazuju kuriozne situacije, prizore u skraćenju okupane u svjetlosti  žutoj ili zelenkastoj, koji osciliraju između čudnovatog i okrutnog. To su djela opsesivnog karaktera i zaista potpuno osebujna...'

Na prigodnom predavanju M. Dučakijević govorit će o životu i radu Miljenka Stančića, s nekim detaljima iz njegova djetinjstva i školovanja, a posebno će se osvrnuti i na njegovu galerijsku likovno-dokumentarnu zbirku koja je dio fundusa Gradskog muzeja Varaždin.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci