Vijesti / Kultura

SRIJEDA U MUZEJU Otvorenje izložbe Ive Pervana 18. travnja u palači Herzer

SRIJEDA U MUZEJU Otvorenje izložbe Ive Pervana 18. travnja u palači Herzer

U sklopu Srijede u Muzeju, 18. travnja, u palači Herzer održat će se otvorenje izložbe fotografija hrvatskoga renomiranog i višestruko nagrađivanog autora Ive Pervana s početkom u 19 sati.

U njegovu tematskom fokusu ovaj put našle su se entomološke zbirke Gradskog muzeja Varaždin, čija je neupitna vrijednost u znanstvenom kontekstu prikazana i u nekim drugim dimenzijama, koje otkrivaju začudna obilježja kukaca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako pojedini primjerci, predstavljeni makrofotografijom, otkrivaju jedan novi pogled na te vrste, koje se ponekad nađu u našem vidokrugu a da nismo ni svjesni njihove savršene građe, složenih struktura, boja i oblika.

Specifičnost građe glave, očiju, usnih organa, krila, nogu i drugih organa pojedinih vrsta, posredovane makroobjektivom, dokumentiraju uspješne prilagodbe nastale u dugom filogenetskom razvoju i evoluciji kukaca, koja se zbiva više od 400 milijuna godina.

Izložbu, pod nazivom Svijet kukaca kroz objektiv Ive Pervana, čini 35 ispisa fotografija na platna velikih formata, izrađenih u DIGITAL FOTO ART tiskarskom studiju Dragutina Škreblina, čiju realizaciju je financijski potpomoglo Ministarstvo kulture RH.

Kako svojim cjelokupnim opusom, osebujnom i kvalitetnom fotografijom Ivo Pervan vrednuje i naglašava prirodnu i kulturnu baštinu naše zemlje, tako i ovom izložbom, koristeći građu iz muzejskog fundusa, ističe vrijednost njegovih prirodoslovnih, točnije entomoloških zbirki.

Konačni naglasak ovog Pervanova ciklusa je na prirodnim formama i oblicima te na nepresušnosti predložaka, koje znatiželjnom oku podastire skupina (razred) kukaca ili Insecta.

Izložb je za razgled postavljena do 7. lipnja ove godine.  

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci