SRIJEDA U MUZEJU Miroslav Klemm u palači Herzer predstavio svoju knjigu

SRIJEDA U MUZEJU Miroslav Klemm u palači Herzer predstavio svoju knjigu

Ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju započeo je predstavljanjem knjige autora Miroslava Klemma, pod nazivom Djetinjstvo i mladost jednog muzejskog savjetnika (Himalaja, tres, tres, Trešnjevka), koje je održano u palači Herzer 10. siječnja.

Miroslav Klemm (r. 1946. u Zagrebu) u Gradskome muzeju Varaždin radio je kao kustos/muzejski savjetnik na Kulturnopovijesnom odjelu gotovo 40 godina, sve do umirovljenja 2011. godine.

U knjizi objavljenoj 2016. godine opisuje svoje djetinjstvo i mladost u 29 sličica iz života na zagrebačkoj Trešnjevki.

Kako i sam ističe, isti je to život kakav su živjeli i njegovi vršnjaci u Varaždinu, opisan u knjizi 'Jagode na bunkeru' poznatoga varaždinskog novinara Krunoslava Kruljca, pa će zato Varaždinci lako naći poveznice na toj zemljopisnoj relaciji.

U kratkim pričama autor spominje i svoje suvremenike iz hrvatskoga kulturnog života, muzealce, arhitekte i glazbenike povezane s Varaždinom poput dr. sc. Lelje Dobronić, ravnateljice Hrvatskoga povijesnog muzeja, poznatoga hrvatskog arhitekta Aleksandra Freudenreicha, koji je pedesetih godina 20. stoljeća izvršio pregradnju varaždinskoga kazališta, i Milana Šepeca, 'varaždinskoga Carusa', znamenitoga opernog pjevača kojeg se dobro sjećaju najstariji Varaždinci.

Također, u trešnjevačkim sličicama (Oko Trešnjevačkog placa, Kak smo po letu išli na Maraton, Cirkuska kola na Pavelovom dvorištu, Prokleta mačja derača, Kak je moja mama postala grofica, Himalaja, tres, tres, Trešnjevka i drugima) Klemm ističe i svoj 'frajerski' kaputić bordo boje u stilu Beatlesa u kojemu je bio 'glavni' na zagrebačkim plesnjacima, a sada je to primjerak iz mode šezdesetih godina prošlog stoljeća, pohranjen u Zbirci tekstila, nakita i modnog pribora GMV-a.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Zbog opasnosti od salmonele Lactalis s tržišta povukao proizvod za djecu: za sada oko 36 slučajeva trovanja dojenčadi