Vijesti / Kultura

SOVE U KAMENU Robert Garafolić: Privukao me mističan pogled tog mudrog stvorenja

SOVE U KAMENU Robert Garafolić: Privukao me mističan pogled tog mudrog stvorenja

Varaždinac Robert Garafolić poznat je po svojim satovima, koje izrađuje od kamena, a nazvao ih je 'Vrijeme u kamenu'. Njegov je umjetnički rad poznat ne samo u Varaždinu i Hrvatskoj, već i van granica Hrvatske.

Slikati je, kaže, počeo već u osnovnoj školi, a krajem srednje škole u Beogradu je upoznao umjetnicu Ljubinku Dimitrijević od koje je dobio mnogo stručnog znanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Moje prvo ozbiljno slikarstvo započelo je '90-ih godina kada sam se učlanio u Likovnu udrugu u Varaždinu. Započeo sam slikarstvom, a onda sam se 2000. godine zaljubio u kamen - ispričao nam je Robert Garafolić.

Ideja o izradi satova u kamenu razvila se sasvim slučajno.

- Prvo sam počeo raditi instalacije od žice – održao sam uskršnju izložbu pisanica, a od jednog sam prijatelja umjetnika nabavio kamen, jer sam ga želio uklopiti u tu izložbu. Tako sam izradio dva sata od kamena i tu se zapravo rodila ideja.

Kaže kako je ideja bila da kroz umjetnost i kreativnost izradi uporabne predmete za izlaganje, ali i prodaju.

Robert svoje skulpture radi od kamena koji potječe iz Panonskog mora, a nalazišta su na području Sjeverozapadne Hrvatske. Kamen ima arheološku vrijednost i star je oko 6 milijuna godina.

Od tog su se kamena gradile znamenite građevine po gradovima u Europi, a između ostalog i zgrade u Varaždinu.

Prije nekoliko godina, kaže, privukao ga je jedan novi motiv - sove.

- Kod susjeda u Varaždinu vidio sam prvu sovu i fotografirao ju. Zaintrigirala me njezina mističnost i elegantnost. Te su mi fotografije stajale dvije godine u ladici i onda sam prošle godine u studenom počeo modelirati.

Kod sova su ga najviše privukle oči a u njima je, kaže, tražio život, nadahnuće i karakter. Sova mu je ubrzo postala najljepša ptica, baš zbog te dubine i mudrosti koju krije u svojim očima.

- Svoju ljubav prema sovama i kamenu povezao sam i s jednom divnom mudrom ženom, koja mi je bila podrška u svemu, a to je bila moja baka. Pratio sam divljenje u njenim starim mudrim očima, a ona je mene i moj rad pratila u vremenu postojanja pa sve do njezinog odlaska u mističnost i bekonačnost.

Kod izrade sova kamen pokušava što manje obraditi i nastoji što više istaknuti njezine oči.

- Dodatno me motivirala i pojava sova na varaždinskom Starom gradu. Zasad ih imam završenih 15-ak, a još ću ih napraviti oko 10 i onda planiram otvoriti izložbu.

Sove zasad, kaže, nisu za prodaju jer želi napraviti jednu cjelinu, a za izradu jedne sove treba mu tjedan dana po šest sati rada.

Izložba sova biti će otvorena krajem godine u Varaždinu, a nakon toga seli se u Zagreb i Rijeku.

Osim kamena, u kojem je pronašao svoju strast, Robert slika i ženske aktove, balerine i regate. Radi i uporabne predmete – pepeljare, zdjele, a nedavno je napravio i rasvjetno tijelo od kamena.

- Što se slikarstva tiče, obožavam slikati aktove, no volim i pokret i istraživanje tijela. Budući da su balerine uvijek u pokretu, 2013. godine započeo sam prema fotografijama jednog fotografa slikati balerine.

Iza sebe ima 200-tinjak skupnih izložbi i 30 samostalnih, a slike i satovi nalaze se u galerijskim prostorima u Hrvatskoj i izvan nje, te u galerijskom prostoru u Mercaroru u Varaždinu.

Sa svojim se umjetničkim radovima uključujem u humanitarne akcije, a već tri godine sponzor sam Drugom programu Hrvatskog radija, gdje se u emisijama moje slike dijele kao nagrade, a time se i promiče moj rad.

Što se tiče likovne umjetnosti u samom Varaždinu kaže kako grad ima dosta 'sluha za umjetnike'.

- U Varaždinu ima kvalitetnih umjetnika, a drago mi je što su Galerijski centar i Gradski muzej otvoreni prema prema njima i njihovom radu. Kod nas je problem taj što je kupovna moć slaba.

Varaždinci su već dobro upoznati s njegovim satovima i balerinama, uskoro će ih upoznati i sa svojim sovama, a imat će priliku vidjeti i neke novitete, a to su rasvjetna tijela od kamena.

- Često me ljudi pitaju zašto ne odvojim kamen od sata, a ja im jednostavno kažem: 'Ja sam stavio vrijeme u kamen i mislim da je upravo kamen najbolji pokazatelj vremena.'

Taj je sat, kaže, zaslužilo dobiti sekundu pažnje, a njemu je posebno drago što su Varaždinci to prepoznali.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci