Vijesti / Kultura

Sanja Damjan dobitnica je nagrade za najbolju knjigu na kajkavskom jeziku!

Sanja Damjan dobitnica je nagrade za najbolju knjigu na kajkavskom jeziku!

Jučer je u studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice 'Metel Ožegović' održana svečana dodjela književne nagrade Katarina Patačić. Ta nagrada dodjeljuje se autoru najbolje knjige napisane na kajkavskom jeziku, uz uvjet da je objavljena u prethodnoj godini.

Nagradu je ovog puta dobila Sanja Damjan iz Koprivnice za zbirku poezije Podfutrani mjesec. Riječima Ernesta Fišera, varaždinskog književnika i jednog od članova stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, uz Ivanku Kunić i Ružicu Marušić-Vasilić, koji su odabrali Sanjino djelo kao najbolje, riječ je 'o djelu neprijeporne estetske vrijednosti'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sanja Damjan pisanjem se bavi već duži niz godina, pisati na kajkavskom započela psiati je 1996. godine. Iza nje je jedna objavljena zbirka, Podravska Venecija.

- Zbirka Podfutrani mjesec dogodila se slučajno, sakupilo se puno pjesama s raznoraznih recitala i bilo mi je šteta da to sve ne ujedinim u jednoj zbirci - rekla nam je Sanja.

Kvaliteta pjesama koje su svoje mjesto pronašle u zbirci Podfutrani mjesec nije sporna. Naime, sve pjesme uvrštene u zbirku već su nagrađene na brojnim recitalima.

Iako piše i na štokavskom i na kajkavskom, kajkavski joj je ipak bliže srcu.

- Kajkavski je jezik moga djetinstva. Prva zbirka, Podravska Venecija, bila je pola na štokavskom, pola na kajkavskom. No s vremenom je kajkavski prevladao, mislim mi dok pišem pjesme bolje dolaze na kajkavskom.

Što se pisanja tiče, Sanja ističe kako tu nema nekih pravila.

- Imam faza kad ne pišem ništa, a nekad pišem puno. Zna biti više mjeseci da slovo ne napišem.

Iako dolazi iz Koprivnice, Sanja prema Varaždinu gaji izrazitu ljubav.

- Sretna sam zbog nagrade, Varaždin je moj grad, tu sam se školovala u gimnaziji i živjela četiri godine. Imam već desetak nagrada s recitala, ali ova me posebno 'pogodila' jer volim Varaždin i mogla bi živjeti u ovom gradu u bilo kojem trenu.

Osim Sanje, još petero pisca natjecalo se za nagradu Katarina Patačić. Darko Foder, ivanečki pjesnik, ušao je, sa Sanjom, u uži krug. Osim njih, svoje radove poslali su još i Miljenko Hršak, Nada Ječmenica, Josip Koprek i Snežana Liber.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci