Vijesti / Kultura

Ravnatelj ESŠ-a Igor Kos: Ne znam ništa o ulozi Tanje Belobrajdić u logoru Lora

Ravnatelj ESŠ-a Igor Kos: Ne znam ništa o ulozi Tanje Belobrajdić u logoru Lora

U domaćem medijskom prostoru posljednjih dana podosta polemike izaziva promocija književnog prvijenca Crni kaput Tanje Belobrajdić. Ova vukovarska spisateljica proteklog je tjedna, u utorak 17. studenoga, posjetila i Varaždin. Dobro posjećena promocija njezina antiratnog romana održana je u Elektrostrojarskoj školi, u organizaciji Centra za izvrsnost, a u povodu Dana sjećanja na Vukovar i Mjeseca hrvatske knjige.

Ono što je podiglo prašinu oko promocije romana Crni kaput je povezivanje autorice s ratnim zločinima počinjenima u splitskom vojnom logoru Lora 1992. godine. Tanja Belobrajdić, naime, javnosti je poznata kao Tanja Duić, bivša supruga Tomislava Duića, upravitelja logora, osuđenog na osam godina zatvora i koji je u bijegu. Protiv Tanje Belobrajdić je 2009. godine također podignuta kaznena prijava zbog sudjelovanja u zlostavljanjima zarobljenika i civila u Lori.

O toj temi u svojoj je kolumni ovoga tjedna pisao i naš kolumnist Branko Detelj, koji je i sam prisustvovao promociji knjige u Varaždinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> Branko Detelj: Može li se nakon konclogora i smrti pisati lijepa književnost

Zanimalo nas je je li ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos znao širu pozadinsku priču vezanu uz lik i djelo Tanje Belobrajdić i kakav je njegov stav prema tome.

Njegovu izjavu prenio je i portal H-alter u svome članku o spornoj temi, u kojem navodi kako je Kos izjavio 'da je promocija romana prošla u najboljem redu, s velikom posjećenošću od strane učenika, pa i profesora'. Prenose i kako je Kos napomenuo 'da bi, da je znao cijelu priču, definitivno drukčije postupio'. No u izjavi za Varazdinski.hr opovrgnuo je tu izjavu.

- Oni su to izvukli iz konteksta, jer ja to nisam rekao. Ne znam što je Tanja Belobrajdić radila prije. Nisam upoznat s njezinom ulogom u logoru Lora i ne mogu odgovoriti što bih učinio – kratko je rekao Igor Kos.

Detaljnije o događanjima u Lori 1992. godine i sudskim postupcima Lora 1 i Lora 2, kao i mogućem slučaju Lora 3, pročitajte opširnije u članku objavljenom na portalu H-alter.org.

> H-alter: Zločin i nagrada Tanje Belobrajdić

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci