Vijesti / Kultura

Punih 40 godina od smrti poznatog varaždinskog slikara Miljenka Stančića

Punih 40 godina od smrti poznatog varaždinskog slikara Miljenka Stančića

Poznati varaždinski slikar Miljenko Stančić preminuo je na današnji dan prije punih 40 godina.

Miljenko Stančić (Varaždin, 1926. – Zagreb, 1977.) prve poduke iz slikarstva dobio je tijekom školovanja na varaždinskoj gimnaziji od Ladislava Kralja Međimurca, akademskog grafičara i slikara, što je bio temelj za njegovo daljnje školovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 1949. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz slikarstvo, bavio se ilustracijom za novine, knjige i časopise te scenografijom. O njegovu slikarstvu pisali su vrsni književnici, među kojima i Miroslav Krleža, kao i mnogi povjesničari umjetnosti, primjerice, Ljubo Babić, Oto Bihalji-Merin i drugi.

Likovni kritičari Stančićev rad povezuju uz magični realizam, metafizičko, fantastično ili fantazmagorično slikarstvo, što upućuje na posebnost njegove likovne poetike, prožete snažnim autobiografskim i psihološkim nabojem.

'Varaždin mi je mjera i obrazac', govorio je slikar o svojim djelima slikajući Varaždin onakvim kakav jest - 'zelen od ove naše panonske vlage i siv od ove onaše varaždinske prašine'. Osim slika rodnoga grada, velik broj njegovih slika prikazuje i djecu.

Kao portretist grada, Stančić je nazvan i 'slikarem mrtvih pjesnika'.

Iako je preminuo u Zagrebu, Stančić je pokopan na varaždinskom groblju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci