Vijesti / Kultura

PROMOCIJA U Ivancu predstavljena monografija Borisa Jagetića Daraboša

PROMOCIJA U Ivancu predstavljena monografija Borisa Jagetića Daraboša

Ivanečka je povijest bogatija za još jednu monografiju, predstavljenu u petak navečer u Muzeju planinarstva. Publikaciju 'Knjiga rudarske i viteške mudrosti', u nakladi Turističke zajednice grada Ivanca, autor Boris Jagetić Daraboš sa suradnicima je pisao tri godine, iako je priprema počela prije 12 godina. Boljeg trenutka za izlazak ove knjige teško je moglo biti, jer ove se godine slavi 130. obljetnica organiziranog rudarstva u Ivancu, a i 10 godina otkad je zaživjela Ivanečka rudarska četa.

Bogato je to, tvrdoukoričeno izdanje, s mnoštvom tekstova i fotografija, s prijevodom na engleski jezik, te brojnim suradnicima. Organizator je Turistička zajednica grada Ivanca, suorganizator udruga Ivanečki vitezovi, pokrovitelj Grad Ivanec, a realizaciju su pomogli i Hrvatska turistička zajednica, PPS destinacija, Varaždinska regija i Ministarstvo turizma.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nadograđivala se ova knjiga godinama, kamenčić po kamenčić, ogroman je to posao, s mnogo istraživanja, traženja materijala, razgovora... Ali isplatilo se - rekao je Boris Jagetić Daraboš po završetku službenog dijela promocije.

Nekoliko dijelova iz knjige, poput svjedočenja rudarske unuke Anđeline Gotal, priče o plavom zmaju u oknima, a riječ je o plinu metanu, pročitala je varaždinska dramska umjetnica Ljiljana Bogojević, a izvedbe brass sekcije Limene glazbe Lepoglava svakako su dale poseban štih ovoj promociji. Moderatorica promocije bila je Vesna Matišić.

Recenzent knjige, dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti u Varaždinu, prisjetio se da je bio u Ivancu prije godinu i nešto dana na promociji ivanečke monografije, imena 'Ivanec kroz stoljeća'.

- Za onu sam knjigu rekao da je itekako vrijedna, a sad, godinu dana kasnije, opet sam na promociji knjige. Veliki je to rad u otkrivanju prošlosti, ima puno sjećanja, bogata je slikovnim prilozima. Ova je knjiga još jedan dokaz da je u povijesti Ivanec bio bogat životom. Vrlo dobar rukopis, zanimljiva knjiga. Lijepo je biti Ivančan kad imate ovakvu knjigu - redao je pohvale recenzent Huzjan.

Autora i goste je na promociji pozdravio i počasni građanin Ivanca, priznati arhitekt Eduard Kušen, koji je i sam dao golem obol dokumentiranju i objavljivanju ivanečke povijesti. Ovaj je put došao, ne samo kao Ivančan, već i kao predstavnik Instituta za turizam, čiji je suradnik.

Boris Jagetić Daraboš još je jednom zahvalio svim suradnicima i sugovornicima, pokroviteljima, a svoju je knjigu, koju je opisao spojem turizma, gospodarstva i tradicije, predstavio kratkom projekcijom.

- Na rudniku se igrao tenis, plivalo se u bazenu, postojala je foto sekcija, dramska sekcija... Evo, imamo i dokaz da se nogometna utakmica odigrala 20. studenog 1949. između momčadi ivanečkih rudara i Sportskog društva Dinamo. Rudarstvo u Ivancu, osim što je hranilo mnoge obitelji, bilo je i centar društvenog života - naglasio je Jagetić Daraboš.

Posljednji je na promociji govorio ivanečki gradonačelnik, Milorad Batinić, prisjetivši se koliko je ivanečke povijesti afirmirano otkad surađuje s Borisom Jagetićem Darabošem.

- U ovih sam 13 godina, iako sam Ivančan, doznao mnogo toga o ivanečkoj povijesti. Boris je iz povijesti vratio naše mlinove, vitezove, sad i rudare. Uistinu je lijepo što imamo ovakvog kroničara čiji rad ostaje mlađim generacijama za učenje. No, ima Boris još dosta toga za napraviti. Kak' bi se to kod nas reklo: 'Fala kaj si to napravil. A kaj buš još napravil? -  duhovito je gradonačelnik Batinić zahvalio Borisu Jagetiću Darabošu na golemom trudu, koji je iznjedrio još jedan vrijedan zapis duge i bogate ivanečke povijesti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci