Vijesti / Kultura

Predstavljanje knjige 'Trčanje u Hrvatskoj' autora Stjepana Stolnika

Predstavljanje knjige 'Trčanje u Hrvatskoj' autora Stjepana Stolnika

Atletski klub 'Sloboda' Varaždin i Nakladnička kuća 'Tonimir', Varaždinske Toplice pozivaju na predstavljanje knjige 'Trčanje u Hrvatskoj' profesora Stjepana Stolnika, koje će se održati 4. studenoga u hotelu 'Turist' u Varaždinu s početkom u 17 sati.

Knjiga je posvećena 125 godišnjici Hrvatskog atletskog saveza HAS-a (1912. – 2017.) i 85 godišnjici klupske atletike u Varaždinu (1932. – 2017.), a predstavit će ju dipl. ecc. ing. Ivan Domislović, predsjednik AK 'Sloboda' i dopredsjednik HAS-a, prof. Josip Matečak lektor, prof. Ivan Veštić predsjednik HAS-a te prof. Stjepan Stolnik, autor. Riječi sjećanja evocirati će pisci predgovora, legende atletskog sporta gospođa Milka Babović, dr. sc. Dane Korica i prof. Dražen Ožeg.

Knjiga sadrži povijest o dugoprugaškom trčanju u Hrvatskoj. U riječi i bezbroj slika prikazan je muzej atletskih zbivanja, ljudi i događaji svih vremena. Na jednom mjestu mogu se dobiti informacije o trkačkim aktivnostima i sudionicima onih atletičara trkača kojih više nema i onih koji još trče.

Kroz uvod prikazana je povijest trčanja od antike pa do danas u svijetu i državama kojima smo pri- padali a najviše o aktivnosti trčanja i trkačima u Republici Hrvatskoj. Prikupljeni su podaci o razvoju trčanja, o poznatim svjetskim i našim domaćim dugoprugašima – maratoncima. Opisan je fenomen masovnog trčanja radi rekreacije u svijetu i kod nas.

Nabrojana su imena i uspjesi aktivnih hrvatskih maratonaca prije i poslije II. Svjetskog rata. Na pregledan način opisan su atletske priredbe i manifestacije sa sudionicima koje su se održavale od 1970. godine na stadionima i cestama u nekim gradovima. Posebno je obrađeno trčanje u Republici Hrvatskoj od 1991. godine.

Opisano je utemeljenje novih atletskih i trkačkih klubova sa popisom trkača širom Lijepe Naše od Vinkovaca, Osijeka, Koprivnice, Varaždina, Zagreba, Istre, Dalmacije sve do Dubrovnika. Opisan je sustav natjecanja sa kalendarom aktivnosti. Prezentirane su ciljne liste i dosadašnji rezultati trkača na utrkama. Svi koji su trčali i trče su na popisu imena maratonaca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci