Vijesti / Kultura

Predstavljanje knjige Dječak s kolutom ili Moj život u umjetnosti ove srijede

Predstavljanje knjige Dječak s kolutom ili Moj život u umjetnosti ove srijede

U povodu 90. godišnjice rođenja Miljenka Stančića (1926. – 1977.) i uz Dan grada Varaždina Gradski muzej Varaždin organizira u srijedu, 7. prosinca, u palači Sermage, predstavljanje knjige Dječak s kolutom ili Moj život u umjetnosti, objavljene u povodu 55 godina kolekcionarske djelatnosti Vladimira Malogorskog.

Knjiga opisuje životni put i stvaranje vrijedne zbirke umjetnina poznatoga varaždinskoga kolekcionara i istaknutog gospodarstvenika, koji je tijekom proteklih desetljeća prikupio više od 1500 djela hrvatskih akademskih umjetnika te umjetnika hrvatske naive.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među njima su zbirke radova Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića Croate i Slavka Stolnika, a po broju i raritetnosti izdvaja se zbirka Ivana Generalića, s više od 400 crteža, od kojih su njih dvadesetak predlošci za antologijska ulja.

U Zbirci Malogorski su i pojedinačni radovi hrvatskih slikara iz međuratnog razdoblja i moderne: M. C. Crnčića, M. Račkoga, O. Hermana, Lj. Babića, F. Šimunovića, I. Režeka, M. Tartaglie i drugih.

Osim likovnih djela, kolekcionar Malogorski prikupio je i opsežnu dokumentaciju o pojedinim umjetnicima, pa je zbirka tim vrjednija jer omogućuje cjelovitiji uvid u njihovo stvaralaštvo.

Urednik knjige Dječak s kolutom je mr. sc. Denis Peričić, a predstavit će je, uz Vladimira Malogorskog, Marijan Špoljar, mr. sc. Ernest Fišer i dr. sc. Ivan Čehok. Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci