Vijesti / Kultura

Predavanje o hrvatskoglagoljskoj baštini 28. veljače u palači Herzer

Predavanje o hrvatskoglagoljskoj baštini 28. veljače u palači Herzer

Uz izložbu Varaždinske glagoljske pergamene i 'Knjige glagoljaške - kapucinske, karlobaške', postavljene u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin u sklopu Srijede u Muzeju, 28. veljače, održava se i predavanje pod nazivom O hrvatskoglagoljskoj knjižnoj baštini.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Suorganizatori su Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije i Staroslavenski institut u
Zagrebu.

- Predavanje je pripremila akademkinja Anica Nazor. Tom prigodom akademkinja Nazor, koja o ovoj temi govori u rodnom
gradu velikog slavista i jezikoslovca Vatroslava Jagića, osvrnut će se na značenje otkrića varaždinskih glagoljskih pergamena, čiju je konzervaciju i restauraciju u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, kao tadašnja ravnateljica Staroslavenskog instituta, upravo ona pokrenula. Također, bit će riječi i o novootkrivenoj minijaturnoj biblioteci rimskih Propagandinih izdanja glagoljskih
liturgijskih knjiga, među kojima su npr.: Levakovićev misal, izdan 1631. godine, kao i Paštrićev iz 1706., Karamanov iz 1741., Parčićev iz 1893. i Vajsov iz 1927. godine. Ovim izdanjima glagoljskih liturgijskih knjiga, pronađenima u kapucinskom samostanu u Karlobagu, dakle u području pod izravnom jurisdikcijom rimske Propagande (Sacrae Congregatio de Propaganda Fide, Rim 1622. – 1909.) nakon njegova oslobođenja od Turaka 1689. godine, akademkinja Anica Nazor posvetila je niz iznimno važnih objavljenih znanstvenih radova - stoji u najavi predavanje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci