Vijesti / Kultura

Otvorenje izložbe Borisa Ljubičića 15. svibnja u Galerijskom centru

Otvorenje izložbe Borisa Ljubičića 15. svibnja u Galerijskom centru

U utorak, 15. svibnja, u prostoru Galerijskog centra Varaždin otvara se izložba dizajnera vizualnih komunikacija Borisa Ljubičića pod nazivom 'Jednina množine - simbol, znak, logo, brend' s početkom u 19.30 sati.

Izložbu zajednički organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo, Galerijski centar Varaždin, Gradski muzej Varaždin i Udruga MOP Sveučilišta Sjever.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izložba je izvorno producirana u sklopu programske linije HDD galerije Dizajniranje povijesti - historizacija dizajna te je inicijalno održana u HDD-u siječnju i veljači ove godine, nakon čega je gostovala u Puli i Splitu. Kustos izložbe je Marko Golub.

- U prvom dijelu naslova ove izložbe stoji oksimoronska sintagma Jednina množine, na kojoj sam autor inzistira kada govori o važnosti i dosežnosti znaka i logoa i njihovom mjestu ne samo u širem kontekstu identiteta neke institucije, tvrtke, brenda ili proizvoda, nego i samog njihovog postojanja i transformacije u vremenu. S tim smo se susretali i tijekom samih priprema ove izložbe, pokušavajući datirati neke od manje istaknutih primjera (od njih više od 250) upravo na način da gledamo gdje se i kada prvi put pojavljuju u najrazličitijim primjenama, od ambalaža, plakata, preko reklamnih oglasa, do različitih drugih vidova kako interne, tako i javne i medijske prisutnosti.

Drugim riječima, Ljubičić upravo znak i logo vidi kao savršene dizajnerske artefakte, najkonciznije vizualne iskaze određene ideje koja povezuje i spaja sva značenja i vrijednosti iza onoga za što ili koga su dizajnirani. Za razliku od dizajna plakata ili knjige, takav vizualni iskaz je, uvjetno rečeno, impersonalan, a njegova daljnja diseminacija najčešće nije u rukama njihovog autora nego se neizmijenjen (jednina…) pojavljuje na potencijalno beskonačnom broju aplikacija, uvijek u dinamičnoj korelaciji s kontekstom u kojem se manifestira (…množine) - stoji u najavi.


Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci