OTKRIO ŠPILJU VINDIJU Istraživač Stjepan Vuković rođen prije 112 godina

OTKRIO ŠPILJU VINDIJU Istraživač Stjepan Vuković rođen prije 112 godina

Na današnji dan 1905. godine, rođen je Stjepan Vuković, osnivač i prvi kustos Prethistorijskog odjela koji je kasnije prerastao u Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, stoji na Facebook stranici Gradskog muzeja Varaždin.

Ovaj neumorni istraživač i učitelj svaki je slobodan trenutak provodio u prirodi čime je otkrio mnoštvo arheoloških lokaliteta na našem području. Najpoznatiji lokalitet je svakako špilja Vindija koja je postala sinonim za paleolitik ovog dijela Hrvatske i ovog dijela Europe. Njezinim dugogodišnjim istraživanjem Vuković je znatno obogatio dio fundusa Arheološkog odjela.

Velike zasluge pripadaju mu i kao utemeljitelju moderne arheologije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te eksperimentalne arheologije u nas.

- O moja spiljo Vindijo! Istražujući te punih 40 godina - pružila si mi mnogi lijepi užitak - učila si me gledati slobodno smrti u oči - gradila si moj značaj - i što je najvažnije - naučila si me znati razlikovati nisku podlost od prava i iskrena prijateljstva. Na mom rastanku s tobom kličem ti hvala - izjavio je Vuković.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Epilog tučnjave djevojaka u Splitu: evo kako su škole kaznile svoje učenice za nasilni čin