Vijesti / Kultura

OBRADA METALA Živko Toplak održao radionicu i prikazao završnu obradu metala

OBRADA METALA Živko Toplak održao radionicu i prikazao završnu obradu metala

U sklopu Tjedna primijenjenih umjetnosti, varaždinski umjetnik Živko Toplak održao je radionicu na kojoj je prikazao praktični dio završne obrade obojenih metala.

Osim toga, polaznici radionice mogli su vidjeti i jedan uporabni predmet star petnaestak godina, koji sada krasi Gradsku vijećnicu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prije 15 godina izradio sam stilski luster. On je prvotno bilo namijenjen Koncertnoj dvorani, a kasnije je završio u Gradskom muzeju, a od prošle godine premješten je u Gradsku vijećnicu. Učesnike radionice prošetali smo do vijećnice da na licu mjesta vide taj luster, a snimljen je i video u vrijeme stvaranja koji je priložen ovdje u Kuli Stražarnici.

Zadnjih desetak godina Živko je bio industrijski dizajner te je radio upravo na takvim poslovima.

- Ovdje imam nekoliko primjera poput skulpture Vladimira Gašparića Gape, na kojoj sam ja imao ulogu napraviti završnu obradu da bi umjetničko djelo poslužilo svrsi. Imam i skulpturu Juliane Erdody Drašković, koju je napravio jedan osječki kipar. Skulptura je bila rađena od gline i počela se raspadati, tako da sam ja uzeo otisak i završno je obradio - objasnio je Živko Toplak. 

Dodaje kako je na ovoj radionici želio prikazati jednu drugu djelatnost kojom se bavi, budući da ga svi znaju kao slikara.

- Ovaj Tjedan primijenjenih umjetnosti mi je interesantan jer su se ovdje okupili raznorodni umjetnici, različitih profila, a isto tako i različite generacije. Ovo je prvi projekt tog tipa, a primijenjena umjetnost svakodnevno nas okružuje i smatram da o njoj ne pričamo dovoljno. 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci