Vijesti / Kultura

NA JEDNOM MJESTU Izložba u Ivancu okupila radove lokalnih umjetnika

NA JEDNOM MJESTU Izložba u Ivancu okupila radove lokalnih umjetnika

Ivanečki je klub kolekcionara u prostoru Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog otvorio novu izložbu, ovaj put pod nazivom 'Umjetnine i umjetnost iz naroda narodu'. Ideja je bila da se Ivančanima predstave radovi lokalnih umjetnika, da se pokažu umjetnički radovi iz drugog kuta.

- Svake godine priredimo barem jednu veću izložbu, različitih tematika, da se na ponavljamo - kaže Darko Foder, predsjednik Ivanečkog kluba kolekcionara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Željeli smo napraviti odmak i pokazati što rade ljudi našeg kraja, lijepe, unikatne radove, koje vrijedi pogledati.

Ima i izložak Otona Ivekovića, kao i Slavka Stolnika, ali tu su izložene kopije, samo zbog zaštite.

- To su vrijedna djela, a, kako prostor nije muzejski, ne bismo voljeli da se nešto dogodi originalima - dodaje Foder.

Ivanečki klub kolekcionara ima oko 25 članova, aktivnih, planova je puno, no ponekad je teško sve to realizirati.

- Zbog manjka financijske potpore dogodi nam se da ne možemo ostvariti sve što zacrtamo u godišnjim planovima. Evo, ove godine nismo dobili novac za redovan rad naše udruge. Dobili smo novac planski, samo za projekt Ivanečke škrinjice, koju redovito izdajemo. Vjerujem da će biti izdana u dogledno vrijeme. Pa i deplijan, koji smo tiskali za ovu izložbu, ne bismo mogli realizirati bez potpore ivanečke osnovne škole. A deplijane uvijek tiskamo kako bi ostalo pisanog traga o našem radu - okriva Foder.

Uistinu je mnogo izložbenih primjeraka. Filatelija stoji u tri vertikalne vitrine, a ostali izlošci su u devet horizontalnih vitrina i dva panoa, dok su skulpture postavljene u holu.

Među brojnim autorima vrijedi istaknuti radove lokalnih umjetnika, od kojih su neki i članovi Ivanečkog kluba kolekcionara, Ivana Belača, Vladimira Komesa, Izidora Popijača – Žige, Darija Horbeca, Ilije Ožingera, Dragutina Jamnića, Marijana Šoštara, Stjepana Kraša, Izidora Gladovića...

Otvorenje izložbe popratili su i osnovnoškolski pjevački zbor s dvije pjesme, Nina Sever je čitala pjesmu Ivanke Kunić  'Iciku sam kušnula', Simon Kušter "Škrinjarovu radionu" autora Josipa Kraša, Lovro Mastelić 'Žrebičku' Ivice Jembriha, a Tin Posavec 'Copriju' Ljubice Duić, dok su igrokaz priredili učenici salinovečke područne škole Tin Ujević.

Izložba 'Umjetnine i umjetnost iz naroda narodu' bit će otvorena u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog do kraja školske godine.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci