Vijesti / Kultura

'MODNIM TRAGOVIMA VARAŽDINA' Otvorenje izložbe Katice Seglin ove srijede

'MODNIM TRAGOVIMA VARAŽDINA' Otvorenje izložbe Katice Seglin ove srijede

Modnim tragovima Varaždina naslov je izložbe odjevnih kreacija varaždinske krojačice Katice Seglin, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 22. ožujka, u 19 sati, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10).

Na izložbi je predstavljen izbor od četrnaest modnih kreacija, nastalih u razdoblju od 1955. godine pa do 1990-ih godina koje, prema riječima autorice stručne koncepcije doc. dr. sc. Katarine Nine Simončič, daju uvid kako u opus odnosno osobni arhiv krojačice tako i u odjevni predmet kao memorijski zapis i pokazatelj društveno-kulturnog života.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Katica Seglin istaknula se po neizmjernoj ljubavi spram modnog obrta, poznavanju tehnika izrade odjevnih predmeta od kože i tkanine, kao i tehnika kukičanja, pletenja i vezenja. Njezinih četrnaest predstavljenih modela stilski odgovara tzv. periferijskom izrazu s obzirom na to da je Varaždin, kao i, primjerice, Zagreb, smješten na periferiji 'modnih' središta Pariza, Londona i Milana.

Stoljetna kultura odijevanja naših prostora inspirirala se većim modnim centrima, no pod utjecajem tradicijske kulture te onodobnog društveno–političkog uređenja koji propagira jednostavnost i funkcionalnost, oblikovao se je autohtoni odjevni kod, a u slučaju Katice Seglin i njezin jedinstven stil.

Budući da izložba tematizira pregled modnog izraza kroz razdoblje od 1950-ih do 1990-ih godina, najkvalitetniji svjedok modnih impulsa grada Varaždina je tadašnja ulična fotografija, jer su stilovi uhvaćeni u prolazu pokazatelji 'stvarne' (nosive) mode koju promoviraju onodobni modni žurnali, a svojim umijećem u život prenose vješte ruke krojačica.

Izložba je postavljena za razgled do 23. travnja, a Gradski muzej Varaždin priređuje ju u okviru Mjeseca varaždinskog šnajderaja, koji se u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina održava od 22. ožujka do 23. travnja ove godine.

U oblikovanju likovnog postava izložbe, uz doc. dr. sc. Ninu Simončič, sudjelovale su i viša restauratorica u GMV-u Melita Krnoul i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci