Vijesti / Kultura

MODERNO ROPSTVO Anja Strelec u Nepalu radi na novom dokumentarcu o migracijama

MODERNO ROPSTVO Anja Strelec u Nepalu radi na novom dokumentarcu o migracijama

Varaždinka Anja Strelec, čiji dokumentarni filmovi ostvaruju zapažene rezultate na filmskim festivalima diljem svijeta, trenutno je u Nepalu gdje radi na novom projektu.

- Mnogo se toga događa u audiovizualnom svijetu, tako da je ova godina počela dosta intenzivno – započela je Anja koja je zaposlena u briselskoj komunikacijskoj agenciji kao redateljica i montažerka na projektima za Europsku komisiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Anjin posao uključuje brojna putovanja, a trenutno boravi u Nepalu.

- Nakon što su vidjeli moje radove, kontaktirali su me iz produkcijske kuće Mountain River Films s upitom jesam li voljna raditi dokumentarac o migracijama u Nepalu, točnije, ljudima koji odlaze u inozemstvo na rad. S obzirom da sam imala tri tjedna između projekata, pristala sam biti redateljica na dokumentarnom filmu nazova 'Where all smiles have gone'.

Naime, ističe Anja, sve više ljudi odlazi iz Nepala na rad u Saudijsku Arabiju, Indiju, Katar, Maleziju, no problem je da se većina vraća jer su uvjeti rada jako loši.

- U Kataru, gdje se trenutno priprema rukometno svjetsko prvenstvo, nalaze se i radnici iz Nepala, a već je više od 900 umrlo zbog loših uvjeta rada. Osim toga, žene često siluju, a mnogi se vrate s ozljedama. Dokumentarac se bazira o situaciji vezanoj uz migracije u Nepalu, ali ne striktno to. Želimo napraviti širu poveznicu o tzv. modernom robovlasničkom društvu. Naime, radnici koji odlaze tamo su u neku ruku robovi u drugim zemljama. Iskorištavani su i plaća ih se malo. Iako odlaze legalno, uvjeti su im jako loši – objasnila je Anja.

Dokumentarac će, kaže, obuhvaćati razgovore sa žrtvama, ali i poznatim ljudima koji rade u velikim administracijama, a kompetentni su govoriti o toj temi.

- Na zapadu se često ti problemi ni ne spominju, stoga nam je u interesu da što više publike bude obuhvaćeno. Projekt će vjerojatno izaći krajem godine, a planiramo na velike festivale. Uključene su određene udruge, Unesco, nezavisne građanske inicijative, a planiramo i suradnju s Amnesty Internationalom.

Anji je ovo prvi posjet Aziji, tako da se susreće s raznim kulturološkim šokovima.

- Iako je zemlja egzotična, osjeća se siromaštvo, a način na koji ljude ovdje žive razlikuje se od našeg. Ipak, ovdje se osjećam dobro, ekipa je profesionalna, a rad na dokumentarcu zasad ide svojim tijekom – zaključila je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci