Vijesti / Kultura

MALOGRAĐANI Nova premijera u HNK: Kad svakodnevica postane puko životarenje

MALOGRAĐANI Nova premijera u HNK: Kad svakodnevica postane puko životarenje

Djelo Maksima Gorkog 'Malograđani' novi je naslov na repertoaru HNK u Varaždinu, koji će premijerno biti izveden u subotu 2. lipnja.

Riječ je o djelu nastalom 1901. godine, no sve ono što čini njegovu dramsku suštinu korespondira s aktualnim društvenim trenutkom, smatra redateljica predstave Helena Petković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- 'Malograđane' je Gorki napisao 1901., četiri godine prije revolucije, u trenutku kad se osjećao dolazak novog vremena, novih vrijednosti. Nadolazećim promjenama društvenog uređenja protagonisti drame pristupaju na različite načine: neke nosi vjera u 'svjetlu budućnost', neki znaju da su u svakom društvenom uređenju 'mrtvi', neki se boje, a neki pokušavaju prilagoditi – objašnjava osnovu radnje redateljica.

Dodaje da je u središtu sukob generacija, starog i novog principa, sukobljavaju se principi vjere i cinizma, apatije i idealizma...

- Godine 2018. čovjek je jednako izgubljen, jednako izbunjen, jednako u iščekivanju promjene koja će konačno u njegov život unijeti smisao. U vremenu u kojem je sve moguće istovremeno svakodnevica pojedinca postaje trivijalna i u odsustvu mašte svedena na puko životarenje. Pojedincu, lišenom svakog sna, anestetiziranom banalitetom, preostaje još samo duhovna malograđanština – promišljanje je Helene Petković o tome kako djelo Maksima Gorkog korespondira sa sadašnjim trenutkom.

U predstavi imućnog malograđanina Vasilija Vasiljevića Besemjonova igra Stojan Matavulj, njegova supruga Akulina Ivanovna je Liljana Bogojević, a sina Petra glumi Jan Kerekeš.

Katarini Arbanas pripala je uloga učiteljice Tatjane, Karlo Mrkša je Nil, Besomjonovljev posvojenik, a Marinko Prga glumi lik Perhičina, dalekog rođaka Besemjonova, prodavač ptica pjevačica.

Debitantski će kao Polja, Besemjonevljova kći, nastupiti Hana Kunić. Barbara Rocco je asistenica redateljice, a u podjeli pripala joj je uloga Jelene Nikolajevne Krivcove, udovice nadzornika zatvora, koja stanuje kod Besemjonovih.

Robert Plemić je crkveni pojac Teterev, Marija Krpan je kuharica Stepanida, dok Mirna Medaković Stepinac, gošća iz Zagreba, igra Cvetajevu, učiteljicu i Tatjaninu prijateljicu.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Silvio Vujičić, skladatelj je Darko Šimunović, dok je oblikovateljica rasvjete Vesna Kolarec.

Inspicijent je Sanjin Rožić, a šaptačica Natalija Gligora Gagić.

Premijera predstave bit će u subotu, 2. lipnja, u 19,30 sati na Velikoj sceni. Dio ulaznica je u slobodnoj prodaji.

Nakon premijere, predstavu možete pogledati u ponedjeljak, 4. lipnja, pa onda u srijedu, 13. lipnja, također u 19,30.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci