Vijesti / Kultura

'LJUBAVNICI I DESPOT' Film o sjevernokorejskoj kinematografiji u Kinu Gaj

'LJUBAVNICI I DESPOT' Film o sjevernokorejskoj kinematografiji u Kinu Gaj

U Kinu Gaj u utorak, 2. siječnja, s početkom u 19 sati, premijerno će se prikazati film 'Ljubavnici i Despot', s početkom u 19 sati.

Godine 1986. popularna južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, redatelj Shin Sang-ok, ulaze u veleposlanstvo SAD-a u Beču u potrazi za azilom. Tu počinje nevjerojatna, ali istinita priča o njihovom osmogodišnjem zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su pod budnim okom diktatora i velikog filmofila Kim Jong-ila bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Veliki je vođa bio fanatičan 'filmaš', sam je potpisao kao redatelj gotovo sve filmove koji se u zemlji snimljeni, a napisao je i knjigu 'O filmskoj umjetnosti' u kojoj je objasnio kako se film i filmski radnici moraju prilagoditi Chongsanri duhu i metodama – sjevernokorejskoj ideji društvene uloge mase i posebno radništva. Ujedno se i žalio na kvalitetu filmova u Sjevernoj Koreji.

'Zašto svi naši filmovi imaju isti ideološki zaplet? U njima nema ništa novo', požalio se diktator. 'Zašto nemamo filmove kojima ćemo ići na festivale. U Južnoj Koreji imaju bolju tehnologiju. Oni su kao studenti, dok smo mi još uvijek u vrtiću. Ovdje su ljudi zatvoreni umom', rekao je Kim.

Choi je oteta 1978. tijekom posjete Hong Kongu, a Shin šest mjeseci poslije dok joj je pokušavao ući u trag. Nakon četiri godine koje je proveo u zatvoru, par je ponovno ujedinjen. Podvrgnuti mučenju i stalnom nadzoru, njihova se romansa ponovno budi i shvaćaju da je bijeg moguć jedino kroz film. Preko audio snimaka koje je Choi potajice snimala, ostatak svijeta prvi je puta čuo glas Kim Jong-ila.

Snimke razgovora s diktatorom koji nikada nije davao javne govore pružaju rijedak uvid u psihu 'dragog vođe', njegovu odvažnost, ali i nesigurnosti. Prema navodima Choi Eun-hee, Shin i ona realizirali su za Kim Jong-ila ukupno 17 dugometražnih filmova u manje od dvije i pol godine.

Još jedna projekcija održat će se 16. siječnja, također u 19 sati, a cijena ulaznice je 15 kuna.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci