Vijesti / Kultura

Peričić: 'Rasprava o kulturnoj strategiji nije transparentna, tražim novi rok'

Peričić: 'Rasprava o kulturnoj strategiji nije transparentna, tražim novi rok'

Savjetovanje s javnošću o Nacrtu Strategije razvoja kulture Grada Varaždina je - netransparentno.

Usvrdio je to priznati varaždinski književnik i samostalni umjetnik Denis Peričić te je stoga javnosti, ali i javnim dužnosnicima, temeljem toga uputio prigovor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Peričić traži da se rok za javnu raspravu odnosno savjetovanje produži do 30. lipnja.

- Iako je konstituirano još 9. travnja 2015. (vidi ovdje), Kulturno vijeće Grada Varaždina završilo je s pisanjem Nacrta strategije razvoja kulture Grada Varaždina u razdoblju od 2017. do 2022. godine dana 14. lipnja 2017. (vidi ovdje), dakle, šest dana od dana primopredaje vlasti nakon izbora.

Peričić citira navedeni izvor u kojem, između ostalog, stoji: 'Iako je potrebno odvojiti dosta vremena za čitanje i analizu detaljnog Nacrta, imate vremena sve do 22. lipnja da ga pažljivo iščitate i date svoje sugestije i primjedbe'.

- Lijepo je što zainteresirana javnost ima 'vremena sve do 22. lipnja', no taj rok sadržava ove dane: 15. (državni praznik Tijelovo), 16., 17. (subota), 18. (nedjelja), 19., 20., 21. i, zaključno, 22. lipnja (državni praznik Dan antifašističke borbe)! To, dakle, nije ni sedam ni osam dana ikakvoga pretpostavljenoga zakonskog roka, nego je to sedam ili osam dana nekoga nekonkretnoga i nerazumljivoga pretpostavljenog roka, koji uključuje 4 neradna dana, i to u sezoni godišnjih odmora, a uključujući i tzv. produženi vikend - ukazuje Peričić na problem.

U nastavku ukazuje na dokumente koji određuju koliko bi trebalo trajati vrijeme savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

- Podsjetit ću stoga samo na Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata te citirati sljedeće, s http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_11_140_3402.html:

3. Rok provedbe internetskog i drugih oblika savjetovanja

Objava poziva na savjetovanje o nacrtima zakona, drugih propisa i akata treba sadržavati jasno naznačen rok za očitovanja zainteresirane javnosti za koji je poželjno da ne bude kraći od 15 dana od dana objave nacrta na internetskoj stranici tijela nadležnog za izradu nacrta, kako bi zainteresirana javnost imala dovoljno vremena za proučavanje predmetnog nacrta i oblikovanje svoga mišljenja.

Osim toga, u Smjernicama Vlade RH za primjenu navedenoga Kodeksa (dostupno ovdje) izričito stoji:

Objava poziva na savjetovanje o nacrtima zakona, drugih propisa i akata treba sadržavati jasno naznačen rok za očitovanja zainteresirane javnosti koji ne bi smio biti kraći od 15 dana.

Potpuno je, stoga, bezrazložno da se itko uključuje u ovo 'javno savjetovanje', koje to nije, a kamoli da u 3 ili 4 radna dana, razdrobljena na opisani način, prouči gusto pisan dokument od čak 84 stranica PDF-formata te da još i sroči argumentirano mišljenje.

Možda i najvažnije: Grad Varaždin, osim preko medija, zapravo službeno uopće nije objavio početak Javne rasprave / Savjetovanja sa zainteresiranom javnošću oko ove teme, jer se to ne može iščitati iz ovog teksta, dok ovdje nalazimo tek stare obavijesti iz protekle godine - iznio je sve detalje Denis Peričić.

Zbog svega navedenoga, smatra on kako je nužno inzistirati da se rok za javnu raspravu odnosno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću produži barem do razumnoga, pozitivnim propisima primjerenijeg roka.

- U ovom slučaju zaključno s 30. lipnja, kako bi itko (ako već ne i 'svi građani') mogao proučiti 84 stranice PDF-formata dokumenta Nacrta te dati svoje sugestije i primjedbe. Štoviše, trebalo bi inzistirati da se na službenim stranicama Grada Varaždina transparentno uputi službeni poziv na Javnu raspravu / Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, pa da tek od tog dana (dakle od dana prave i relevantne objave) počne teći jasno naznačen i odgovarajući rok, a da se ova opisana, iz neshvatljivih razloga posve ishitrena procedura odmah poništi te da se raspiše nova, u razumnim rokovima - zaključuje Denis Peričić u svome prigovoru.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci