Vijesti / Kultura

Književnošću protiv nasilja u obitelji - "Očuh i kopile"

Književnošću protiv nasilja u obitelji -

U prostorijama Algoritma Aleksandra Hampamer predstavila je svoj književni prvijenac Očuh i kopile, djelo koje je od objavljivanja, u prosincu prošle godine, pobudilo interes kod nas, ali i van granica Republike Hrvatske te je sad predstavljeno i u Varaždinu.

- Knjiga je moje autobiografsko iskustvo staro trideset godina, a samu knjigu počela sam pisati u devedesetima, da bih je dovršila prošle godine – rekla je autorica djela već sad prevedenog na engleski jezik, dok se na njemački jezik tek prevodi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Razlog da napiše knjigu uglavnom je altruističan.

- Jednostavno mi se javila želja da progovorim o nasilju u obitelji jer to nije neko rijetko iskustvo, već pojava koja se javlja i prečesto – kazala nam je Aleksandra.

Nasilje u obitelji još se uvijek tretira kao nešto normalno, neki obrazac ponašanja kroz koji svi prolaze i zato ga treba ignorirati, mišljenje je autorice.

- Civilizacija napreduje brzim koracima, no tema nasilja još je uvijek tabu tema, mnogo žena i djece je izloženo nasilju. Stoga i pišem jer ako moja knjiga potakne i jednu ženu da kaže ne nasilju, potakne ju da se makne iz tog kruga pakla, za mene je već tad knjiga obavila svoj zadatak – rezolutna je Aleksandra.

Da je djelo već pomoglo u sprečavanju nasilja u obitelji dokazuje i pokretanje kampanje “Usudim se reći: Da, zlostavljana sam”, a interes su pokazale i neke udruge iz Amerike koje se bore protiv nasilja prema ženama i djeci.

- Moje djelo je moj put koji sam prošla kroz sve ove godine i sad mogu u miru govoriti o prošlim događajima, nema više grča, nema straha u kojem sam živjela kao dijete, i to me navelo da o tome progovorim jer tek s emocionalnom sređenošću možete govoriti o takvim temam i pomoći drugima kojima pomoć treba – dodala je autorica Aleksandra Hampamer i svojom iskrenošću pokazala kako trauma izazvana nasiljem u obitelji zadire duboko u tkivo duha i za koju ne postoje instant rješenja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci