Vijesti / Kultura

KLIKER FESTIVAL 2017 Inovativni i odvažni programi za djecu i mlade

KLIKER FESTIVAL 2017 Inovativni i odvažni programi za djecu i mlade

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, u svom će drugom izdanju varaždinske mališane razigrati, nasmijati i educirati od 5. do 7. listopada. Tijekom ta tri dana u HNK u Varaždinu će organizatori, umjetnička organizacija VRUM i Kliker platforma, postaviti tri predstave i dvije radionice, a jedna će se predstava odigrati i u Čakovcu.

- Ovogodišnji Kliker festival proširio se i na Zagreb, Split i Rijeku, stoga nam je drago da je baš Varaždin grad koji je utabao put festivalu prema velikim gradovima. VRUM već 10 godina djeluje u Varaždinu, a posljednjih smo se godina usredotočili na mladu publiku te je festivalska programacija i ove godine inovativna i odvažna s namjerom da djeci i mladima pruži nesvakidašnje doživljaje – kaže Sanja Tropp Frühwald, umjetnička voditeljica festivala te dodaje da sve predstave propituju svijet i društvo u kojem živimo te, zahvaljujući mnoštvu interaktivnih programa, daje se glas najmlađima među nama.
- Trudili smo se prilagoditi svim dobnim skupinama, pažnju posvećujemo raznolikosti sadržaja i pronalazimo načine da dovedemo inozemne predstave i na taj način festival učinimo međunarodnim. Iz tog nam je razloga ključna podrška gradske vlasti te očekujemo ubuduće više razumijevanja za vlastitu djecu jer, naposlijetku, na mladima svijet ostaje – zaključuje Tropp Frühwald.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predstave za djecu, mlade i one malo manje mlade

Prvog festivalskog dana, u četvrtak 5.10., izvođači slovenskog Zavoda Federacija postavit će interaktivnu predstavu Daj mi pokret!, namijenjenu djeci starijoj od 10 godina. Predstava u svoj proces nastajanja uključuje i djecu, a bavi se uspostavljanjem njihove uloge u društvu izvan obitelji.

Predstava primjerena uzrastu djece starije od dvije godine, „Igre ogledala“, izvest će se u petak 6.listopada. Izvođači austrijskog kolektiva Szene Bunte Wähne u predstavi se služe zrcalima i poigravaju s izmjenjujućim perspektivama i iskrivljenim stvarnostima na način koji će intrigirati osjetila najmlađih.

Superjunaci“, predstava Teatra Poco Loco i KD Pinklec, u subotu 7.10. obradovat će publiku od 10-18 godina. Posebnost ove predstave su koreografirane borbe superjunaka stvorene iz elemenata plesa i različitih borilačkih vještina. Predstavu prati i raznolika glazba, a cijela priča parafrazira filmove i crtiće o superjunacima koji su djeci poznati, s jasnom porukom da nasilju treba reći „ne“. 

 „The killer in me is the killer in you my love” autora Sanje i Tilla Frühwald ponovo se vraća na daske čakovečkog Centra za kulturu, u petak 6. listopada. Predstava koja se kroz pet glumačkih uloga osvrće na emocionalne događaje nastale u najvažnijem ljetu njihovih života namijenjena je tinejdžerskom uzrastu, a zbog svog nostalgičnog momenta i veze sa neprežaljenim Dravskim bazenima svidjet će se i starijima. Autori preispituju percepciju vremena preklapajući pitanja “što će od nas postati?” i "koliko se zapravo trudimo razumjeti (druge)?" sa sjećanjima na doba kad smo ih postavljali.

Radionice za školarce i sve članove obitelji

Klikofonija“ je naziv radionice koju će tijekom sva tri festivalska dana voditi Katarina Kolega, novinarka redakcije kulture HRT-a, za djecu viših razreda osnovnih škola. Namjera radionice je približiti im plesnu umjetnost kroz učenje osnova novinarstva i plesne kritike, a polaznici će imati prilike i sami se okušati kao plesni kritičari tijekom festivala.

Radionicu „No work & Just play“, primjerenu svima od šest do 106 godina, održat će Sanja Tropp Frühwald, međunarodno priznata plesna umjetnica i pedagoginja. Radionica uključuje niz zabavnih igara kojima je cilj osvijestiti tjelesne mogućnosti i poboljšati koncentraciju, a nakon uspostavljanja bliskog i sigurnog polazišta, djeca i roditelji dobiti će nesvakidašnju priliku da jedni druge iznenade neočekivanim.

Klikerova opuštaonica odgajatelje/ice, učitelje/ice i profesore/ice novi je format kroz koji se namjerava informirati i educirati osobe koje su, uz roditelje, na „prvim linijama fronte“ kad je riječ o odgoju i formiranju mladog naraštaja. Tijekom neformalnog druženja s umjetnicima, 3. listopada, VRUM i Kliker platforma žele varaždinske djelatnike vrtića, osnovnih i srednjih škola upoznati s programima na ovogodišnjem festivalu, ali i budućim događanjima za mladi naraštaj.

- Drago mi je da mogu prenijeti ekskluzivnu vijest o rezultatima natječaja vezanih za udruge i javne potrebe u kulturi – Grad Varaždin dodjeljuje 50 tisuća kuna organizaciji VRUM za Kliker festival te na taj način Grad iskazuje podršku ovakvim programima za razvoj mlade publike, a ne da oni budu samo pasivni promatrači – riječi su zamjenice gradonačelnika Sandre Malenice na konferenciji za medije održanoj u varaždinskom kazalištu.

- Publike u kazalištu neće biti ako ju ne krenemo odgajati od najranije dobi. Sam Kliker festival nema možda toliki utjecaj na izvedbene odnosno plesne umjetnosti u gradu koliko će imati generalno na kazališnu scenu, to je festival koji svim ostalim kulturnjacima donosi i razvija publiku. S obzirom da se jako dugo radilo na kulturnoj strategiji Grada ovo je projekt koji se treba podržavati i razvijati jer Varaždinu fali plesnih i suvremenoplesnih sadržaja, a VRUM ih razvija profesionalno, a profesionalaca u kulturi u Varaždinu je jako malo – kaže Ksenija Krčar, članica Kulturnog vijeća Grada Varaždina

- Park kreative na Špancifestu gdje VRUM organizira sadržaje za djecu, svake je godine sve posjećeniji, a brojni gosti iz Zagreba su upravo prema programima Parka kreative planirali dolazak u Varaždin te nastavno na to postajali posjetitelji Špancirfesta. Program Parka kreative je sličan programu Kliker festivala stoga se nadam da će uskoro i Kliker postati magnet za goste iz drugih, većih gradova Hrvatske, a ne samo za Varaždince – istaknula je direktorica Ureda TZGV-a Jelena Toth.

- HNK u Varaždinu već dugi niz godina surađuje s VRUMOM koji u našem nacionalnom kazalištu pokriva programe suvremene plesne umjetnosti kakvi su prijeko potrebni da bi se zadovoljila potreba za takvim vidom umjetnosti. Drago nam je da će najmlađi Varaždinci tijekom festivala upoznati i prostore kazališta koje do sad nisu imali prilike vidjeti, poput foajea Koncertne dvorane te gledati predstave na samoj Velikoj sceni HNK – rekao je Siniša Medved ispred HNK Varaždin.

Ulaznice za predstave, po cijenama od 20 i 30 kuna već su u prodaji na blagajni kazališta, a sudjelovanje na radionicama je besplatno.

- Uz već spomenute pokrovitelje Kliker festivala, Grada Varaždina, Turističke zajednice grada Varaždina i varaždinskog HNK, festival podupire i Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura Nova te HTZ, a potpomognut je i od sponzora tvrtki Marlex, Marlex Invest, Vindija, Piece of Cake te Kartonaža Ivanec – istaknuo je za kraj Dejan Košćak, jedan od organizatora i producent festivala iz umjetničke organizacije VRUM. 

PROGRAM

HNK U VARAŽDINU

3.10. utorak 17-19h Klub Europa media
VRUM
"Klikerova opuštaonica za odgajatelje, učitelje i profesore" - besplatno

5.10. četvrtak 10-15h Klub Europa media
Katarina Kolega
"Klikofonija" (radionica 10+) - besplatno

5.10. četvrtak 12h Foaje koncertne dvorane
Zavod Federacija
"Daj mi pokret!" (predstava za 10+) - 20 kn 

6.10. petak 11h i 14h Velika scena
Szene Bunte Wahne
"Igre ogledala" (predstava za 2+) - 30 kn

6.10. petak 14-15h i 17-20h Klub Europa media 
Katarina Kolega
"Klikofonija" (radionica 10+) – besplatno 

7.10. subota 15-19h Klub Europa media
Katarina Kolega
"Klikofonija" (radionica 10+) – besplatno

7.10. subota 18h Velika scena
Teatar Poco Loco i KD Pinklec
"Superjunaci" (predstava 10+) - 30 kn

7.10. subota 15-17h Pokusna dvorana
VRUM
"No work & just play" (radionica 6-106) - besplatno

7.10 subota 19h Foaje koncertne dvorane
Plesni domjenak - besplatno 

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC
6.10. petak 11h
Sanja i Till Frühwald/ VRUM/KD Pinklec/HNK Varaždin
The killer in me is the killer in you my love“ (predstava 14+)

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci