Vijesti / Kultura

Jagger je pitao: 'Kako, dovraga, Lupino slika tako dobre fotografije?'

Jagger je pitao: 'Kako, dovraga, Lupino slika tako dobre fotografije?'

Stephan Lupino je ponovo zvijezda! Iako ne u Hrvatskoj, već u susjednoj Sloveniji. Protekli je vikend u ljubljanskoj Galeriji fotografija otvorena izložba Stephan Lupino – Eighties in New York. Motiv je očigledan, izložene su Lupinove fotografije nastale u vrijeme dok je živio u New Yorku i dosegao svjetsku slavu.

Medijsko je praćenje izložbe izuzetno, gotovo da nema slovenskog medija koji nije nešto objavio o Lupinovoj izložbi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijena je poslovna tajna

Izložbu je posjetio i predsjednik Uefe, Slovenac Aleksandar Čeferin, te kupio dvije izložene fotografije.

- Čeferina znam već deset godina, još dok je bio najbolji i najpoznatiji odvjetnik u Sloveniji. Na ljubljanskoj izložbi kupio je dvije moje fotografije noćnog života New Yorka, cijena je, jasno, poslovna tajna - rekao je Stephan Lupino o poznanstvu s predsjednikom Uefe.

Prisjetio se tom prilikom i svojeg života u New Yorku, gdje je u samo šest mjeseci postao poznati fotograf.

- Ništa danas ne podsjeća na ondašnji noćni život New Yorka koji je tada bio središte svijeta, centar zabave i noćnog života, grad u kojem je morao biti svatko tko je držao do sebe. U doba kada sam ja došao ondje i upoznavao se sa sredinom, upravo se zatvarao kultni klub 'Studio 54'. No meni to mjesto nikada nije bilo odveć simpatično, puno mi je bolje bilo u klubu 'Area' u koji su, za razliku od 'Studija 54', mogli ući svi, a ne samo oni s dubljim džepom - kaže Lupino prisjećajući se i Donalda Trumpa.

- Bio mi je oduvijek simpatičan, ali nije mi pasao kao društvo. Dolazili smo na ista mjesta pa sam ga često viđao, no nikada nisam imao previše simpatija za biznismene u usponu - rekao je o novoizabranom američkom predsjedniku nekadašnji kralj fotografije noćnog života Velike Jabuke.

Pred njegovim su se objektivom tih godina našle i brojne svjetski poznate ličnosti.

- Kada sam predstavljao svoj rad na izložbi 'The World of Stephan Lupino', sjedili su u VIP dvorani Christopher Walken i Mick Jagger koji me pitao: 'Kako slikaš tako dobre fotografije!?' Odmah je pristao i slikati se pa smo izišli na terasu te sam ga ondje fotografirao. On je zaista takav kako se o njemu piše. No urednica 'Detailsa', za koji sam tada radio, kada je vidjela da se Andy Warhol voli 'baviti' sa mnom i peckati me u intervjuima koje je davao, rekla je da ću odmah dobiti otkaz bude li me vidjela u blizini tog 'živog mrtvaca'. Tako je zaista rekla! - govori Lupino, danas skulptor.

Zappa se zauzeo za njega

Još je jedna velika newyorška faca željela pred Lupinov objektiv.

- Često sam znao sretati Franka Zappu pa je tako jednom prilikom ustao i krenuo, želio se slikati. Na izlazu nas je susreo njegov menadžer i uhvatio me za ruku, ali Zappa je samo rekao: 'Ostavi ga na miru' - sjeća se Lupino.

Na njegovim fotografijama nalazimo i Naomi Campbell, Grace Jones, Malcolma Forbesa... Na mnogima je, kako izložba u Ljubljani pokazuje, Lupino i sudionik, a ne samo fotograf koji je radio u improviziranom studiju smještenom u toaletu 'Aree'. Savršen način da se pokaže sva dekadencija, razuzdanost i ekscentričnost noćnog života New Yorka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci