Vijesti / Kultura

IZLOŽBA 'Perforacije' Slobodana Tomića probijaju granicu virtualnog i realnog

IZLOŽBA 'Perforacije' Slobodana Tomića probijaju granicu virtualnog i realnog

Splitski umjetnik Slobodan Tomić otvorio je u četvrtak u Galerijskom centru u Varaždinu (Uska ulica) svoju izložbu 'Perforacije', kojom ovaj nagrađivani autor predstavio svoje animacije i grafiku putem kojih dočarava tanku granicu dvaju svijetova - virtualnog i taktilnog.

Slobodan Tomić nagrađivani je splitski multimedijalni umjetnik, rođen 1960. godine u Splitu, a diplomirao je u Sarajevu 1984. Godine, na Grafičkom odsjeku. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu (HULU), a predaje Grafiku i 3D oblikovanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlagao je dosad na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sudjeluje na festivalima eksperimentalnog i animiranog filma, eksperimentira na području grafike, animacije i novih medija, a dio opusa se može pogledati i na ovoj izložbi, gdje je predstavio dio svojeg rada.

- Zahvaljujem na pozivu u Varaždin, stvarno mi je čast, a moja izložba se uvijek mora nekako uklopiti u prostor. Ova galerija je zapravo bila idealna, jer imamo dvije prostorije, prevladavaju crna i bijela boja, što također dominira i u mojem radu – istaknuo je Slobodan Tomić na otvorenju.

Ova izložba 'Perforacije', čiji doduše tek jedan dio možemo vidjeti u Varaždinu, predstavlja autorovu ideju o probijanju perceptivne opne između dva različita entiteta, analognog i digitalnog, haptičkog i prividnog, vidljivog i nevidljivog.

- Ovo je zapravo svojevrsna distopija, koja je u današnjem trenutku vrlo aktualna, a ta granica virtualnog i realnog nikad nije bila tanja. Ne želim naravno docirati, niti biti pesimističan naravno, ali nadam se da će naša civilizacija konačno naučiti da ne trebamo uvijek kretati od nule, da je uvijek znatno bolje nadograđivati postojeće – istaknuo je Tomić.

Galerijski centar Varaždin postavio je tako još jednu vrlo zanimljivu izložbu, koja se odlično nastavlja na prošlotjednu izložbu Koprivničanca Antonija Grgića, a svi Varaždinci izložbu Slobodana Tomića moći će pogledati do 2. listopada u Uskoj ulici.

- Osim Tomića, u Galerijskom centru će izlatai još nekoliko splitskih autora, a kulturna veza Varaždina i Splita je izuzetno snažna, povezana dodatno i projektom Tri Grgura, zahvaljujući kojem brojni Splićani mogu vidjeti zanimljive varaždinske umjetničke sadržaje i obratno. No, ova izložba je uklopljena u Varaždinske barokne večeri, na što se, po meni, odlično nadovezuje – istaknuo je Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra.

Ova izložba postavljena je i kao dio programa Varaždinskih baroknih večeri, pa je izložbu otvorio Davor Bobić, poznati umjetnik i umjetnički direktor VBV-a.

-  Ovo je jedna vrlo zanimljiva izložba, ja tu vidim jednu polifonost kao što je i glazba baroka polifona, stoga preporučujem svima da dođu i pogledaju, kao i ostale popratne programe baroknih večeri. Također, moram pohvaliti varaždinske vizualne umjetnike, koji se također jako trude, ponosam sam na njih, kao i na cijelu varaždinsku umjetničku scenui okruženje, u kojoj sam i sam odrastao  i radim. Mislim da ona može biti na ponos svim Varaždincima – kazao je Davor Bobić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci