Vijesti / Kultura

IZLOŽBA Miranda - holokaust Roma: 'Stradanja su se događala i u Varaždinu'

IZLOŽBA Miranda - holokaust Roma: 'Stradanja su se događala i u Varaždinu'

Izložba 'Miranda – holokaust Roma', koju je u Finskoj pogledalo više od milijun posjetitelja, danas je otvorena varaždinskoj sinagogi. Drugo je to postavljanje te izložbe u Hrvatskoj, prije toga izložba je postavljena u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

- Ova zgrada povezana je s onim što želim reći izložbom 'Miranda – holokaust Roma'. Ova zgrada daje joj posebno značenje. Recepcija sam izložbe u Europi je odlična, ljudi prepoznaju kvalitetu izložbe, a također prepoznaju da je ovakva izložba potrebna – istaknuo je autor izložbe i voditelj DROM organizacije Veijo Baltzar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim samog autora, otvorenju izložbe prisustvovali su i Veljko Kajtazi, zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, i Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin i organizator izložbe u varaždinskoj sinagogi.

- Ova izložba kroz jednu osobnu priču priča o temi koja možda i nije toliko u prvom planu. Ono što se sigurno premalo govori jest to da je i romski narod pretrpio velike žrtve. Koliko sam ja čuo, priče samih svjedoka, dešavalo se to itekako i u Varaždinu – rekao je Ivan Mesek.

Osvrnuo se Mesek i na budućnost varaždinske sinagoge.

- Kad smo prijavljivali sinagogu na fondove Europske unije, upravo smo je ovako zamišljali. Osim multifunkcionalnosti i otvorenosti za različite umjetničke discipline, jedan od većih zadataka ovog prostora je upravo priča o temama tolerancije i razumijevanja onih 'drugačijih', manjina. Zamišljeno je da ovaj prostor bude upravo mjesto za terensku nastavu koja će pričati o ovakvim temama – zaključio je Mesek.

Izložba će biti otvorena do 8. listopada, od 10 do 13 i 17 do 20 sati.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci