Vijesti / Kultura

Habuš u Zagrebu poručio: Nadamo se osvajanju titule EPK

Habuš u Zagrebu poručio: Nadamo se osvajanju titule EPK

Izaslanstvo Grada Varaždina, predvođeno gradonačelnikom Goranom Habušom, danas je u poslijepodnevnim satima u Ministarstvu kulture u Zagrebu predalo prijavu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

- Pod geslom "100 posto za kulturu" nadamo se osvajanju titule - poručio je u Zagrebu varaždinski gradonačelnik, izvijestila je Hina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš tom je prigodom pozdravio predstavnike svih devet hrvatskih gradova koji ulaze u prvi krug natjecanja. To su, osim Varaždina, još Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb.

Gradonačelnici tih gradova predstavili su kandidature i dio natječajne dokumentacije kandidatura svojih gradova.

- Projekt hrvatske Europske prijestolnice kulture stavljen je u sami vrh nacionalnih prioriteta za nadolazeće šestogodišnje razdoblje - naglasio je zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš.

Mirella Rašić, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analitiku u Predstavništvu Europska komisije u Hrvatskoj, podsjetila je predstavnike gradova na prednosti koje gradovima nudi inicijativa EPK, jer je naslov Europske prijestolnice kulture u svim dosadašnjim prijestolnicama djelovao kao katalizator za postupne promjene u gradu ili dijelovima grada, utjecao na pozitivne promjene u identitetu gradova, na veće samopoštovanje građana i povećanje kulturne i turističke ponude gradova.

Istaknula je i financijsku nagradu prijestolnici od milijun i pol eura, ali i pritom upozorila da će se tako prikupljen novac ulagati u stabilnost proračuna, neovisnost umjetničkih timova i vidljivost Europske unije.

U matičnom gradu kandidatura Varaždina i regije Hrvatski sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine bit će javno predstavljena na konferenciji za novinare u subotu 18. travnja u 11 sati u podrumu Gradske tržnice u Šenoinoj ulici. 

Kandidaturu će predstaviti varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i voditelj tima za kandidaturu Varaždina i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, a konfrenciji će prisustvovati i NJ.E. Tim Harrington, veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj, zemlje iz koje će jedan grad 2020. godine također organizirati program Europske prijestolnice kulture.

Ministarstvo kulture će u razdoblju od 26. do 29. svibnja organizirati sastanke stručnog povjerenstva s prijavljenim gradovima u Kući Europe u Zagrebu.

Povjerenstvo će po završetku sastanaka objaviti listu gradova koji ulaze u drugi krug, a tijekom jeseni 2015. godine te će gradove i posjetiti.

Početkom 2016. godine bit će poznato koji će hrvatski grad ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci