Vijesti / Kultura

Gradska knjižnica preselit će u renoviranu vilu Oršić, Malogorski još čeka svoje

Gradska knjižnica preselit će u renoviranu vilu Oršić, Malogorski još čeka svoje

Gradska knjižnica u idućih najviše oko pet godina trebala bi preseliti na novu lokaciju - u prostor vile Oršić u Preradovićevoj ulici.

Pred Gradskim vijećnicima će se u ponedjeljak 30. svibnja naći prijedlog odluke kojom se Knjižnici daje pravo građenja na 50 godina, bez naknade - jer joj je osnivač Grad.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oko 3600 kvadrata prostora

Odlukom je predviđeno da se postojeća zgrada rekonstruira i uredi, ali i da se dogradi novi dio iza postojećeg. Temelj za to izvođenje bit će idejna rješenja koja postoje za izgradnju novoga FOI-ja i hotela koji je bio planiran na tome mjestu, ali više nije aktualan.

- Konačno imamo rješenje za Knjižnicu, nakon što se zadnjih 15-ak godina spominalo nekoliko lokacija. Time bi knjižnica trebala dobiti oko 3600 kvadrata prostora, i za knjižničarsku djelatnost i za arhivu, i kronični problemi s prostorom trebali bi biti riješeni. Jednoga dana ona će tako biti poveznica između Prve gimnazije, FOI-ja, Studentskog doma i restorana, bit će to jedna zgodna cjelina u cilju razvijanja urbanog kampusa, što smo i zacrtali u gradskoj strategiji - rekao je gradonačelnik Goran Habuš na sastanku s novinarima u ponedjeljak 23. svibnja.

Uvođenje i novih sadržaja

Dodao je da je obavljen sastanak s ministrom kulture Zlatanom Hasanbegovićem. Nastojat će se pronaći način za financirati taj projekt iz europskih fondova, a ako to neće biti moguće, onda će se raditi fazama.

- Onda bi dio sredstava dalo Ministarstvo kulture, nešto mi, nešto možda Knjižnica, možda kredit. Vidjet ćemo - kaže gradonačelnik.

U odluci koja ide pred Gradske vijećnike stoji i da je u planu uvođenje novih sadržaja. To su multimedijska dvorana, informacijski centar s računalima, likovne izložbe, glazbene slušaonice, memorijalne sobe sa stalnim postavom ostavština književnika Gustava Krkleca i Zvonka Milkovića te glazbenika Marijana Zubera i slično.

Malogorski 'ispao iz igre'

U cijeloj toj priči 'nenamiren' je i dalje ostao Vladimir Malogorski. Naime, još 2011. pisao se kako bi za 'za najviše dvije godine u vili Oršić trebao osvanuti Galerijski centar Gerama (Generalić – Rabuzin – Malogorski), koji bi u svom postavu trebao imati 1800 umjetničkih djela iz zbirke poznatog varaždinskog i hrvatskog kolekcionara'.

> Vila Oršić postaje Galerijski centar Gerama

- To je nešto što pokazuje kako je bivši gradonačelnik funkcionirao. Previše olako su se davala obećanja, stvarale su se obaveze. Ja sam s gospodinom Malogorskim nekoliko puta razgovarao u svome mandatu, nudili smo mu nekoliko varijanti suradnje. Stav je struke koja se razumije u likovnu umjetnost da je ta zbirka zaista vrijedna, ali ne možda toliko da ima 365 dana u godini stalni postav. Mi smo predlagali gospodinu Malogorskom da tako dugo dok ne nađemo adekvatan prostor ona bude izlagana po nekoliko mjeseci, da se mijenja s ostalim izložbama. Jedno od mogućih rješenja je i nova Žitnica, koja bi, kada se riješi pitanje Arhiva, postala neka vrsta etno-muzeja. Mislim da bi se naiva iz kolekcije Malogorskog jako dobro uklopila unutra - izvijestio je o sadašnjem statusu odnosa Grada Varaždina i Vladimira Malogorskog gradonačelnik.

Rekao je kako vjerujem da će naći 'zajednički jezik'.

- Ali mislim da je vila Oršić s aneksom u ovome trenutku puno prioritetniji i potrebniji Gradskoj knjižnici nego zbirci gospodina Malogorskog. Vjerujem da će svatko malo popustiti i da ćemo konačno i taj problem riješiti - zaključio je Habuš.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci