Vijesti / Kultura

FOTO Od parkinga do urbane oaze: Habdelićev trg bit će uređen po mjeri građana!

FOTO Od parkinga do urbane oaze: Habdelićev trg bit će uređen po mjeri građana!

Od svih grana umjetnosti upravo je arhitektura ona vrsta umjetnost koja je u najneposrednijem odnosu prema 'običnim' ljudima. Stoga je svaka intervencija u javni prostor pod budnim okom javnosti, a interes je onih koji tu intervenciju u prostor pokreću da bude izvedena 'savršeno' i da zadovolji što veći broj građana.

Iz tih razloga otvorena je danas izložba natječajnih radova pristiglih na urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje prostora zapadno od palače Zakmardy u Habdelićevoj ulicu u Varaždinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cilj izložbe prezentacija je radova radova pristiglih na natječaj kako bi građani i sami mogli vidjeti da je odabrani rad baš najbolji izbor.

Gradonačelnik Goran Habuš nije krio zadovoljstvo zbog činjenice da ovaj projekt kreće prema svome ostvarenju.

- Moram se pohvaliti da je baš moja ideja da tamo ne bude parkiralište, već da se taj trg uredi kao nova površina u gradu. Cijela Habdelićeva bila je zamišljena kao pješačka zona, spoj između parka, Dućanske ulice i Korza. Ovo je jedna nova površina gdje će se Varaždinci družiti i okupljati, ali koja se može koristiti i u turističke svrhe, bilo za Špancirfest ili neke druge događaje – rekao je Goran Habuš.

Jedan dio posla je odrađen, no sad slijede oni manje zanimljivi, no nužni koraci za izgradnju parka.

- Sad treba ići u glavni projekat i potrebno je izraditi troškovnik, vidjeti koliko će ovo rješenje koštati, što je nepoznato u ovom trenutku. Nakon toga treba osigurati novce u proračunu, provesti nabavu i naći izvođača te izvesti ovo idejno rješenje koje je bilo najbolje na arhitektonskom natječaju - istaknuo je Habuš.

No na kraju krajeva, najvažnije da će građani dobiti još jedan prostor koji će imati i više no jednu funkciju.

- Dobili smo novu površinu u gradu i ta će površina biti spremna, kao i Kapucinski primjerice, za multifunkcionalne sadržaje. Za razliku od idejnog rješenja koje je na tom prostoru predviđalo parkiralište, ova površina imat će više funkcija koje će prije svega biti namijenjene građanima - zaključio je Goran Habuš.

Mnogo favorita, samo jedan pobjednik

Velikom broju građana zaintresiranih za budućnost Habdelićeva trga obratio se i Mario Sambolec, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Varaždina.

- Ovaj broj prijava na natječaj pokazuje interes za razvoj našeg grada. Mladi koji su se prijavili na natječaj svojim su znanjem i trudom doprinijeli ljepoti našeg već prelijepog Varaždina. Prije godinu dana pokrenuli smo radionicu Akupunktura grada i na njoj smo saznali kako je zapravo velik potencijal Habdelićeva trga i da je baš zato potreban ovaj natječaj. Svi koji smo razmatrali radove imali smo mnogo favorita, no na kraju smo morali odabrati jedan koji je ostvariv na prostoru - kazao je Sambolec (lijevo na slici ispod).

Na natječaj su pristigla čak 34rada i svi su ti radovi danas izloženi u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Prva nagrada pripala je autorskom timu B!RO (Dora Lončarić, Mario Kralj, Suša Košuta i Ljiljana Lončarić), no zanimljivih rješenja za Habdelićev trg bilo je mnogo više.

- Ovo nam je druga pobjeda u jako kratkom roku, pobijedili smo i u natječaju za jedan trg u Zagrebu i sretni smo zbog toga. Bili smo zadovoljni radom kad smo ga predali, ali kad smo čuli da je bio ovako velik broj predanih radova, nismo očekivali da ćemo baš pobijediti - kazala je Dora Lončarić (na slici ispod u sredini), jedan od sukreatorica pobjedničkog tima.

Svoje idejno rješenje izradili su s obzirom na sam kontekst Habdelićevog trga, posebno pazivši na okolinu u koju će to rješenje biti smješteno.

- Jako smo se trudili biti kontekstualni, s obzirom da je situacija vrlo osjetljiva i ima mnogo povijesnih zgrada uokolo. Nismo se željeli nametati okolnoj arhitekturi, već komplementirat. Zato smo se odlučili za jedno minimalističko rješenje i što manje invazivno. Na jedan dan smo došli u Varaždin kako bi osjetili prostor. Ponekad je lakše reagirati na prostor ako nisi iz te sredine, jer ga sagledavaš objektivno - istaknula je Dora.

Struka je također bila zadovoljna prezentiranim radovima, posebice pobjedničkim.

- Netko mora prvi stići u cilj. Arhitetonski natječaj jedna je vrsta, ne trke, ali uloženog kontinuiranog rada u kojem se kroz par mjeseci, koliko je trajao natječaj, treba iznjedriti rješenje za jednu urbanu oazu. Natječaj je sproveden, pobijedile su mlade snage i jako mi je drago da su to mladi ljudi, njihov je senzibilitet drugačiji nego u nas starijih – kazao je Nenad Fabijanić, profesor Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Ocjenjivačkog suda u natječaju za idejno rješenje Habdelićevog trga.

Ako ste zbog nekog razloga spriječeni pogledati radove uživo, možete pogledati fotografije simulacija rješenja Habdelićevog trga na službenim internetskim stranicama Grada Varaždina, a u nastavku možete pogledati fotografije s današnje izložbe.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci