Vijesti / Kultura

FOTO Vice Tomasović otvorio izložbu 'Ništa' u Galerijskom centru Varaždin

FOTO Vice Tomasović otvorio izložbu 'Ništa' u Galerijskom centru Varaždin

U Galerijskom centru Varaždin jučer, 10. listopada, otvorena je izložba Vice Tomaševića pod nazivom 'Ništa'.

Vice Tomasović rođen je 1986. godine u Splitu. Nakon završene opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje diplomira 2009.godine. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Art festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Dobitnik je nekoliko priznanja kao autor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Slike i objekti koje je Vice predstavio na ovoj izložbi predstavljaju bitno osvježenje u hrvatskom umjetničkom prostoru koji je zadnjih nekoliko godina uglavnom zagušen slikarstvom tzv. novih figuracija ili novih hiperrealizama.

Upravo je strah od praznine osnova karakteristika slikarstva Vice Tomasovića, kojeg akcentira i razigrani, ekspresivni kolorit iz kojeg izranjaju minijaturni životinjski likovi antropomorfnih obilježja.

Tomasovićeve slike smislena su i jasna asocijacija na fantastičan svijet Hyeronimusa Bosha, na maštovitost fantazmagorične simbioze figuralnih oblika Arcimbolda, na slikarske partije 'horrora vacui' kojeg susrećemo kod El Greca ili Tintoretta, dok nas ornamentalni prostor, svojevrsni autorov 'modus vivendi', odmiče od navedenih majstora manirizma i odvodi u svitanje renesanse i do njenih problematičara, Paola Uccella i Piera della Francesce', istaknuto je prilikom otvorenja.

Izložba je dio projekta '3 Grgura', a otvorena je do 20. listopada.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci