Vijesti / Kultura

FOTO Velik interes za predavanje Davora Rostuhara, tražilo se mjesto više!

FOTO Velik interes za predavanje Davora Rostuhara, tražilo se mjesto više!

U sklopu Srijede u Muzeju, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), održano je predavanje pod nazivom Polarni san, na kojem je o svojoj nedavno završenoj ekspediciji na Južni pol, ujedno i prvom hrvatskom pothvatu te vrste, govorio Davor Rostuhar.

Kako bi pronašao odgovor na pitanje što čovjek mora napraviti da bi ostvario svoj san, Davor Rostuhar upustio se u velik izazov, u veliko istraživanje, koje ga je odvelo sve do samoga kraja svijeta. Postao je prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 47 dana, tijekom kojih je prešao 1163 km sâm, bez dostave hrane, vukući svu opremu u sanjkama teškima 135 kg, bez upotrebe vanjske energije (vjetra, pseće zaprege, motornih sanjki i sl.). Za ekspediciju se pripremao posljednje dvije godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom priprema posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta: Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva puta se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača.

Njegovo predavanje kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka koji putem do ostvarenja svog sna zapravo putuje duboko u samog sebe. Cijeli proces je dokumentiran, od samog začetka sna do njegova ostvarenja. Putem se autor slama, izlazi iz okvira onoga što je vjerovao da je maksimum njegovih mogućnosti, diže se i pada i naposljetku doživljava trijumf koji nije mogao ni zamisliti.

Davor Rostuhar iza sebe ima niz uspješnih projekata i ekspedicija, kao što je put biciklom od Zagreba do Egipta, motociklom od Zagreba do Capetowna, sedam ekspedicija u džungle Amazone i Papue itd. Autor je šest putopisnih knjiga i fotografskog projekta National Geographic – Hrvatska iz zraka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci