Vijesti / Kultura

FOTO Varaždinski folklorni ansambl i gosti publici priredili koncert za pamćenje

FOTO Varaždinski folklorni ansambl i gosti publici priredili koncert za pamćenje

Varaždinski folklorni ansambl održao je u subotu, 16. prosinca, koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu koji su kao gosti uveličali Folklorni ansambl Koprivnica i Folklorno društvo Kres iz slovenskog Novog Mesta. Gotovo potpuno popunjeno gledalište varaždinskog kazališta uživalo je u sat i pol vrhunske folklorne umjetnosti.

Varaždinski folklorni ansambl od osnutka 1998. godine folkloru pristupa kao scenskoj umjetnosti ravnopravnoj operi, mjuziklu i baletu. Koreografije koje ansambl izvodi umjetnička su djela čija je vrijednost kroz brojne nagrade i priznanja potvrđena u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao takav, folklor je najljepše izvoditi i gledati u kazališnom ambijentu, stoga je koncert u varaždinskom kazalištu uvijek posebno iskustvo za članove VFA.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Domaćini su se predstavili s četiri koreografije iz svog bogatog repertoara – nagrađivanom koreografijom južnog Gradišća 'Oj nadaljski zdenci', međimurskim spletom 'Ljubav se ne trži niti ne kupuje', svojim zaštitnim znakom, koreografijom Hrvatskog Zagorja 'Črna gora, javorek zeleni' i prigorskim pjesmama i plesovima pod nazivom 'Trninaj, trninaj'.

Izuzev 'Oj nadaljski zdenci', koju potpisuje Jelena Tyran, autor koreografija je umjetnički voditelj i osnivač ansambla, Pjerino Hrvaćanin. Uz njega program su uvježbali voditelj folklorne sekcije Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

Gosti su se predstavili s po dvije koreografije. Folklorni ansambl Koprivnica predstavio je narodne pjesme i plesove Podravine. U koreografiji 'Zorja moja zorja' pjevaju o odlascima mladića u vojsku, dok su u koreografiji 'Iz ždalskih vrtova' zapjevali na mađarskom. Naime, Ždala je selo u Podravini čiji stanovnici govore mađarski, iako se smatraju Hrvatima.

Folklorno društvo Kres iz Novog Mesta u svojoj prvoj točki pokazao je pokladne običaje Kranjske. U veoma zanimljiva bila je njihova druga koreografija zato što su jednu staru slovensku baladu iz 18. stoljeća upotrijebili kao scenarij za igrokaz u kojem selo sudi ljubavnici jednog plemića, a u nastupu ruše i klasični kazališni četvrti zid te u točku uključuju i publiku.

S FA Koprivnica VFA njeguje dugogodišnje prijateljstvo, redovito se susreću na raznim smotrama diljem Hrvatske, i iznimno im je drago da su ih napokon mogli ugostiti u Varaždinu. S FD Kres članovi VFA susreli su se u listopadu na državnoj smotri folklora u Čakovcu gdje ih je oduševila njihova kreativnost u scenskoj izvedbi slovenskih narodnih plesova i pjesama, što su poželjeli pokazati i varaždinskoj publici.

Reakcije publike bile su sjajne, a nakon posljednje točke gledatelji plesače i svirače Varaždinskog folklornog ansambla nisu pustili s pozornice te je uslijedio i bis.

Ovaj koncert bio je zasluženi vrhunac sjajne godine za Varaždinski folklorni ansambl koju su obilježila dva značajna inozemna gostovanja. VFA je u travnju sudjelovao na uskršnjem međunarodnom festivalu folklora Paasfesten u belgijskom gradu Leuvenu, a u srpnju na Dunedin festivalu u škotskoj prijestolnici Edinburghu. Škotska turneja bila je najzahtjevnije inozemno putovanje u povijesti ansambla, no članovima će zauvijek ostati u sjećanju.

Kao jedan od najvećih promotora grada Varaždinu u inozemstvu, Varaždinski folklorni ansambl već sada priprema inozemne turneje za ljeto 2018. godine. Iduća će godina za članove VFA biti posebna zato što ansambl 2018. slavi 20. obljetnicu rada.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci