Vijesti / Kultura

FOTO Šest varaždinskih umjetnica održalo izložbu u palači Herzer

FOTO Šest varaždinskih umjetnica održalo izložbu u palači Herzer

U palači Herzer je danas, 16. ožujka, u 19 sati otvorena izložba pod nazivom Žene??? – Žene!!!.

Riječ je o multimedijskoj izložbi šest autorica: Ane Detoni, Mateje Rusak, Monike Rusak, Ivane Stepan Kauzlarić, Smiljane Šafarić i Vide Sačić, s radovima koji obuhvaćaju projekcije, printeve, crteže i trodimenzionalne objekte od različitih materijala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kroz svoje radove autorice propituju pojam žene, suprotstavljajući svoje stvarno iskustvo bivanja ženom nametnutima medijskim slikama 'idealne žene'.

Draženka Jalšić Ernečić, kustosica izložbe smatra kako je svaka umjetnica barem jednom u životu imala potrebu preispitivati sebe i vlasitito mjesto u kontekstu umjetnosti.

- Šestero varaždinskih umjetnica napravilo je zapravo jedan iskorak u kontekstu ovih 'martovskih' ženskih izložbi. Ženska umjetnost ne mora uvijek biti revolucionalna može biti i proces revolucije i u tome ovdje je postignuta sjajna ravnoteža. Otvoreni su i problemi iz 80-ih godina kad su Guerilla Girls u New Yorku postavile pitanje da li žena mora biti gola da bi ušla u Muzej suvremene umjetnosti, no do danas je ženska umjetnost puno napravila. Danas u palači Herzer imamo šest različitih pitanja i šest različitih odgovora na pitanje i introspekciju gdje je mjesto ženskoj suvremmenoj umjetnosti u Hrvatskoj - rekla je Ernečić.

Ivana Stepan Kauzlarić inače magistra likovne pedagogije, na izložbi je predstavila rad pod imenom '(Ne)šuti'), radi se o zašivenim ženskim usnama, a rad je u trodimenzionalnom obliku.

- Rad se bavi problematikom žena koje šute u vremenu u kojem žena ima pravo glasa i izbora i može samostalno donositi odluke. U društvu sloboda, žene su još uvijek zapravo često osuđivane i kritizirane - rekla je Kauzlarić.

Ana Detoni kroz svoj rad 'Žena/Majka' želi prikazati odnos žene prema vlastitom tijelu.

- Kroz svoj rad zapravo propitujem žensku ljepotu. Kolika je zapravo ljepota stvarne žene daleko od nekakve utegnute plastične ljepotice. U šest svojih radova opisujem svoje osjećaje, misli, prema svojoj djeci i majčinstvu - rekla je Detoni

Monika Rusak je kroz svoj rad odlučila podsjetiti na mitološku stranu ženske ljepote.

- Rad se zove 'Negdje između', a radi se o suvremenim Venerama koje izranjaju iz morske pjene koje su zapravo Lushove ručno rađene mirisne kugle za kupanje koje omekšavaju kožu. One su zapravo metafora unutarnje ljepote, te topljenjem u vodi oslobađaju snagu i pretvaraju se u jedinstvene šarene uzorke što se odražavaju na licu žene. Svojim radom želim osvjestiti žene pogotovo mlađe generacije koje su u nekakvom prijelaznom razdoblju iz djevojčice u ženu - rekla je Rusak.

Vida Sačić kroz svoj rad istražuje načine na koje žene grade vlastiti identitet te kako ga preispituju.

- Rad se zove 'Slojevi identiteta', a radi se o grafikama koje su tiskane procesom knjigotiska. Knjigotisak je tehnika kojom su se nekada štampale knjige, a danas se koristi u umjetničke svrhe i također u visoko kvalitetne komercijalne svrhe - rekla je Sačić i dodala kako se u svom radu susretala sam brojnim predrasudama vezanim uz tu tehniku jer se time uglavnom bave muškarci.

Vida Sačić inače živi u Chicagu gdje predaje grafički dizajn kao izvanredni profesor na sveučilištu Northeastern Illinois.

- Odlučila sam se ići u Ameriku još kao srednjoškolka. Mislim da ima puno prilika za umjetnice u Americi, također one se kao i ovdje susreću s mnogo prepreka vezanim uz stil života koji je namijenjen muškarcima. U Chicago s obzirom na veličinu gradu i na veličinu američke scene je puno lakše naći podršku koja je potrebna, ali mislim da je to moguće i u Varaždinu i u drugim gradovima u Hrvatskoj, ako se udružimo i ako se nađu ljudi koji jedni druge podržavaju - rekla je Sačić.



Smiljana Šafarić predstavila je svoj multimedijski projekt pod nazivom 'Vremenska prognoza ženskog tijela'.

- Moj rad je video zvučna instalacija, ima puno slojevitog u značenju tog rada. Krenula sam od ideje da je zemlja povezana sa ženskim tijelom i da Mater i Materija imaju isti korijen riječi i onda sam to dalje razrađivala - rekla je Šafarić te dodala kako su joj se u tom muškom intelektualnom svijetu znale dogoditi neke nezgodne situacije, ali uglavnom smatra kako se uspijeva izboriti za svoja prava.

Mateja Rusak u svom radu govori o slobodi odabira.

- Rad se zove 'Expose yourself', a radi se o seriji od 10 aktova koji su otisnuti na platnu i vezani su za tijelo. Tijelo oslobođeno odjeće zapravo je odraz slobode govora, misli i izražavanja. Sloboda odabira podrazumijeva prihvaćanje vlastitog tijela sa svim prednostima i manama te snažnim i jakim točkama kojima struju životna energija - rekla je Rusak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci