Vijesti / Kultura

FOTO Noć knjige u Petoj osnovnoj školi protekla zabavno, ali i konstruktivno

FOTO Noć knjige u Petoj osnovnoj školi protekla zabavno, ali i konstruktivno

Noć knjige na nivou Republike Hrvatske organizira se od 2011. godine, a forumaši 5. Osnovne škole pridružili su se ovoj manifestacije godinu kasnije i provode je tradicionalno.

Peta je jedina varaždinska škola koja svoju 'noć' i program aktivnosti, prijavljuje organizatorima: Zakladi nakladnika i knjižara HGK, Knjižnom bloku-Inicijativi za knjigu, Knjižnicama grada Zagreba, Udruzi za zaštitu prava nakladnika i portalu za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U četiri sata večernjeg (od 18:30 do 22:30 sata) međusobnog druženja s knjigom, učenici su sastavili 'svoj' popis lektire, temama o znanosti izradili su plakate i time svojim radovima upotpunili Tjedan znanosti koji je na nivou cijele Hrvatske održan prošli tjedan, i čitanjem ulomaka iz knjiga koje preporučuju ostalima za čitanje.

Za poboljšanje čitanja lektirnih nalova, koji su većini učenika i dalje 'muka', kako su zaključili, uključit će se u javnu raspravu Ministarstva znanosti i obrazovanja o novoj kurikularnoj reformi.

Stoga su analizirali djela koja su pročitali i dali svoju preporuku naslova koji su im bili zanimljivi i razumljivi, napravili popis tih djela, djela koja bi oni preporučili – a nisu na popisu i djela koja su brojem stranicama opširna i suvremena, ali ih djeca čitaju, nisu na popisu i taj dodatak bi predložili da bude uvršten u lektirne popise pod Izbor učenika.

Također misle da bi, kad bi na popisima lektire bio dodatak o tome da to preporučuju i djeca, učenici radije posegnuli za knjigama i čitali, a ne čitali trenutne naslove kao sažetke na internetu.

Već su na prijašnjim Noćima knjige zaključili da bi oni koji propisuju popise lektira trebali uvrstiti više suvremenih naslova s čijim se likovima današnja djeca mogu identificirati, a time i radije čitati.

Također su zaključili da knjige pisane arhaičnim i njima nerazumljivim jezikom treba jezično prilagoditi. Predložili su da četiri naslova budu zadana, obvezna, a ostali izborni. 

Noć knjige nastavljena je s dekicama, ležaljkama, jastučićima, omiljenom knjigom pod svijećama i knjižnim svjetiljkama.

Čitali su se ulomci najdražih knjiga, obrazlagalo i preporučivalo za čitanje.

Ovo je bila zanimljiva i korisna još jedna noćna avantura, koju na Petoj ponavljaju svake godine i svake godine ima sve više sudionika, a kako su ponovili sudionici, moglo bi ovako bar jednom mjesečno.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci