Vijesti / Kultura

FOTO Glazbena škola program posvetila hrvatskoj opernoj divi Milki Trnini

FOTO Glazbena škola program posvetila hrvatskoj opernoj divi Milki Trnini

Povodom 155. obljetnice rođenja hrvatske primadone Milke Trnine Glazbena škola u Varaždinu i Udruga poklonika Milke Trnine organizirali su još jedan program u slavljeničkoj 190. godini Glazbene škole.

O slavnoj hrvatskoj sopranistici, koja je bila jedna od omiljenih opernih primadona tijekom četvrt stoljeća i nastupala na brojnim opernim pozornicama Europe sve do Metropolitana u New Yorku, u Koncertnoj dvorani Glazbene škole govorila je muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica Udruge poklonika Milke Trnine i urednica monografije koju je u povodu 150. obljetnice primadonina rođenja objavila njena rodna Općina Križ.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Milka Trnina kao umjetnica i kao povijesni lik umjetnice, koja je živjela u sasvim drugom vremenu i bila suočavana s drukčijim društvenim i životnim uvjetima, danas još uvijek može biti uzor i inspiracija. Nama je stalo, ne samo da promoviramo Milku Trninu, nego i da podržavamo mlade pjevače na njihovom putu ostvarivanja pjevačkog poziva kao životne profesije. Kao velika hrvatska primadona Milka Trnina, koja je rođena 1863. godine u jednom malom moslavačkom mjestu Vezišću i bila kći mlinara može biti uzor mladim glazbenicima -  istaknula je dr. sc. Weber zahvalivši i ravnatelju Glazbene škole Davoru Matačiću da programom poput ovog u slavljeničkoj godini pruža i mogućnost učenicima škole da nastupe pred publikom.

 

Tako su i na večeri posvećenoj Milki Trnini prigodu da zapjevaju pred publikom dobili mladi pjevači-učenici Glazbene škole-sopranistice Tia Pikija i Lucija Spevec, te baritoni Dominik Padarić i Dinko Klinec

- Učenici su jako sretni i ponosni da mogu sudjelovati na ovakvom koncertu, jer Milka Trnina je velika umjetnica i pjevačica i bilo im je jako drago što su pripremajući se za ovaj koncert mogli nešto novo naučiti - istaknula je prof. Dorotea Ilčić, pročelnica Odjela za solo pjevanje Glazbene škole u Varaždinu.

 

U svom izlaganju dr. sc. Weber podsjetila je nazočne kako su po Milki Trnini nazvane nagrada i diploma koje od 1958. godine, dakle punih šest desetljeća dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, koje su pripale i bivšim učenicima Glazbene škole u Varaždinu i znamenitim Varaždincima od Zbora i orkestra Muzičke škole, Jurice Muraia, Nade Puttar Gold, Višnje Mažuran do Lidije Horvat Dunjko i drugih.

Milki Trnini divili su se mnogi uglednici poput Giacoma Puccinija čija je bila prva Tosca u Metropolitanu, a u toj je slavnoj opernoj kući Trnina ostvarila i zapaženu ulogu u prvoj izvedbi Wagnerova Parsifala.

Na koncertu su bili i članovi Udruge poklonika Milka Trnina, koju je 2003. godine osnovala grupa entuzijasta okupljenih oko dirigenta Antuna Petrušića, kao i članovi zbora koji nosi ime hrvatske primadone koja je opernu scenu napustila sa samo 44 godine zbog poteškoća koje joj je prozročio nervus  facialis.

Nije dozvoljavala snimanja svojih izvedbi pa danas nemamo na raspolaganju, ističe dr. Weber, druge izvore kojima bismo slijedili njezinu umjetnost osim kritičkih osvrta u novinskim člancima.

- No i ono što nalazimo dovoljno je uvjerljivo za spoznaju o ugledu koji je hrvatska operna diva ostvarivala svugdje gdje je nastupala - ističe dr. Weber. 

Osvajala je brojne operne pozornice, oduševila je i ruskog cara Nikolaja II i prijateljevala je s brojnim svjetski poznatim osobama, pa tako i izumiteljem Nikolom Teslom, a i jedan slap na Plitvičkim jezerima nosi njeno ime, i to u znak nakon što je novac od oproštajne predstave dala Društvu za poljepšanje Plitvičkih jezera i Teslinoj rodnoj Lici.

Gotovo u svakom hrvatskom gradu postoji i ulica koja nosi ime hrvatske primadone, pa tako i u Varaždinu, gradu iz kojeg su na svoj glazbeni put krenula istaknuta imena hrvatske operne scene.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci