Vijesti / Kultura

FESTIVAL ČIPKE Drugog dana otvorena filatelistička izložba, navečer komedija

FESTIVAL ČIPKE Drugog dana otvorena filatelistička izložba, navečer komedija

Stručnim predavanjima i UNESCO-vim radionicama na temu ručnih radova i baštine, kojima je ujedno obilježen Dan europske baštine, započeo je program drugog dana 21. međunarodnog festivala čipke.

Uz radionice koje su trajale tijekom gotovo cijelog dana, posjetitelji su od jutarnjih sati mogli razgledati izložbe čipaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U poslijepodnevnim je satima, u prostoru pavlinskog samostana, otvorena i filatelistička izložba Kluba mladih filatelista Trakošćan koja donosi prikaz poštanski marki s motivima čipaka iz raznih krajeva svijeta.

U večernjim je satima u festivalskom šatoru predstavom 'Bogi Ivač - znova' nastupilo Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, a nakon njih uslijedila je zabavna večer uz nastup glazbenog sastava Podvinčani.

- Iako je poštanska marka naizgled mala, njena je vrijednost velika. Marka nosi poruku o kulturnom i nacionalnom identitetu – rekla je, otvarajući filatelističku izložbu, Draženka Zagorec, voditeljica Poštanskog ureda Varaždin.

Izložbu je u priredio Klub mladih filatelista Trakošćan čiji je predsjednik Dino Murić zahvalio organizatorima 21. međunarodnog festivala čipke što su festivalski program uvrstili i ovu izložbu.

O samoj je izložbi govorio Milko Linec iz Maribora, iz čije su filatelističke zbirke poštanske marke izložene u prostoru pavlinsko samostana.

Riječ je o markama koje predstavljaju idrijsko čipkarstvo te čipke iz raznih krajeva svijeta.

- Ova izložba pokazuje koliko je čipka rasprostranjena svijetom – rekao je Linec.

Nazočne je pozdravio i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši da se Lepoglava, zahvaljujući svojoj bogatoj kulturi i baštini, našla na čak devet izdanja poštanskih marki.

- Sve što imate ako ne prezentirate isto je kao i da to nemate. Poštanske marke upravo su te koje prezentiraju ono vrijedno što imate – istaknuo je Škvarić.

Za vrijeme otvorenja izložbe, kojem su nazočili i Bojan Bračić, tajnik Udruženje europskih filatelističkih društava te predsjednik Varaždinskog društva kolekcionara Milan Pavleković, u prostoru pavlinskog samostana radio je izdvojen poštanski ured pošte u Lepoglavi koji je dijelio prigodne omotnice i marke sa žigom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci