Vijesti / Kultura

Egipat u Varaždinu: Sve o zbirci Gradskog muzeja na predavanju 29. lipnja

Egipat u Varaždinu: Sve o zbirci Gradskog muzeja na predavanju 29. lipnja

U sklopu Srijede u Muzeju, 29. lipnja, bit će riječi o Egipatskoj zbirci Gradskog muzeja Varaždin, o čemu je predavanje pripremio ugledni hrvatski egiptolog doc. dr. sc. Mladen Tomorad.

Premda brojčano nevelika, jer sadrži tek sedam predmeta, Egipatska zbirka iz fundusa varaždinskoga muzeja itekako je vrijedna s obzirom na to da su među njima, osim preddinastijske čaše, staroegipatske stele i skarabeja, i četiri staroegipatske kanope, posude za čuvanje unutarnjih organa kod postupka mumifikacije, koje pripadaju u ljepše i bolje očuvane primjerke koji se mogu naći u hrvatskim muzejima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doc. dr. sc. Tomorad Zbirku će predstaviti u kulturno-povijesnom kontekstu kroz nekoliko tematskih dijelova: nastanak i važnost Zbirke (kolekcionarstvo u 19. stoljeću i obitelj Pasthory-Varady), kultura Badari i pogrebni običaji preddinastijskog Egipta, period Amarne (vladavina Amenhotepa III., princeza Sitamun i Mery-Mery), kasno razdoblje egipatske povijesti (Psametik I. i 26. egipatska dinastija) te mumifikacija, ukop i karakteristična pogrebna oprema starih Egipćana.

Predavanje se u suorganizaciji Društva povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije održava u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), od 19 sati, a ulaz je besplatan. Ovim programom ujedno završava prvi dio ciklusa Srijeda u Muzeju, koji se nakon ljetne stanke ponovno nastavlja sredinom rujna ove godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci