Vijesti / Kultura

Dario Harjaček napadnut i popljuvan zbog majice s motivom srpa i čekića

Dario Harjaček napadnut i popljuvan zbog majice s motivom srpa i čekića

Pojavila se još jedna žrtva, kako se čini, nezaustavljive borbe 'crvenih i crnih'. Redatelja Darija Harjačeka, Varaždinca, pljunuo je u lice nepoznati prolaznik zbog srpa i čekića otisnutog na majici. Objavio je to napadnuti na svome Facebook profilu.

- U petak oko 13 sati, vozio sam bicikl Ilicom, odjeven u majicu sa srpom i čekićem. Kod križanja s Gundulićevom, nepoznati čovjek s pedesetak je metara vidio moju majicu i stao vikati da što to imam na sebi, da mi p... m..., da nam svima j.. m... komunističku i slične uvrede. Došao je do mene, gurnuo me s bicikla i pljunuo mi u lice - ispričao je Harjaček za Novi list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nisam pao, dočekao sam se na noge. Nisam nasilan, i samo sam poželio što prije otići odatle - dodao je, precizirajući kako je napadač 'bio korpulentniji, od četrdeset do pedeset godina'.

Harjaček naglašava da se 'ne želi predstavljati kao žrtva'.

- Upravo suprotno, objavio sam to samo da naglasim kako moramo sačuvati vlastitu slobodu. Važno je ne popustiti nesigurnosti i odoljeti autocenzuri.

- Nitko nam ne može oduzeti slobodu, premda situacija postaje strašna. Prvi put imam osjećaj javnog linča. Kao da postoji široka strategija uništenja elementarnoga građanstva i težnje da budemo slobodni građani - kazao nam je redatelj.

Groteska cijelog događaja je, kaže, u tome da njegova majica ne odašilje nikakvu propagandističku poruku.

- No da i odašilje, nedopustivo je napadati ljude zbog toga kako su odjeveni. Majica je rad varaždinskoga konceptualnog umjetnika koji simbole raznih ideologija kombinira s razdobljima baroka i renesanse. Riječ je o konceptualnom radu, a ne o ideologiji - kaže Dario Harjaček, nagrađivani redatelj s iskustvom u mnogim hrvatskim kazalištima za Novi list.

Majica je djelo varaždinskog umjetnika Ivana Meseka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci