Vijesti / Kultura

BOGATA POVIJEST Tuđman želio Purgare ispred Banskih dvora, ali oni ga odbili

BOGATA POVIJEST Tuđman želio Purgare ispred Banskih dvora, ali oni ga odbili

Varaždinska građanska garda, popularni 'Purgari', prva su vojna postrojba koja je ušla na listu zaštite nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Osim toga, prva su kulturna baština sa zaštitom iz grada Varaždina. 

- 'Put' do zaštite krenuo je u studenom 2014. godine, kad je Ministarstvu kulture predan zahtjev za zaštitu nematerijalnog kulturnog dobra. Pozitivno rješenje stiglo je nakon dvije i pol godine, što nam jako puno znači. Potvrda je to da su sve generacije prije nas radile nešto dobro. Ovo priznanje je ujedno i obaveza svih pripadnika Varaždinske građanske garde, te lokalne samouprave o daljnjem očuvanju i promicanju kulturne ostavštine naših predaka - istaknuo je zapovjednik garde zastavnik Dražen Loparić na konferenciji za medije održanoj danas, 12. travnja u Gradskoj vijećnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Građanska četa ima dugogodišnju povijest, koja seže u 18. stoljeće, točnije, 1750. godinu, kad je carica Marija Terezija potvrdila postrojbu naoružanih varaždinskih obrtnika, trgovaca i ljudi ostalih profesija te joj propisala status i obaveze.

Četa je, prepričava Loparić, djelovala narednih godina, sve do 1946. godine, kad je donesena zabrana o daljnjem djelovanju.

Godine 1990., zahvaljujući poticaju Turističkog društva Varaždina, Garda je ponovno zaživjela. Njezino je suvremeno djelovanje uređeno Odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina te je postala zaštićenim simbolom Varaždina. Danas broji do 52 grenadira, a njome zapovijeda zastavnik Dražen Loparić. Godišnje planove donosi Stožer na čelu s gradonačelnikom koji je po dužnosti njezin nadzapovjednik.

- Nažalost smo u nešto labilnijem sastavu tako da nas ima oko 19 'stalnih' uz petoricu časnika. Zbog toga je pokrenuta kampanja u sklopu koje tražimo mlade Varaždince da nam se priključe! Uvjeti su da je budući Purgar rođeni Varaždinac, ima više od 18 godina i nije zakonski kažnjavan - kazao je Loparić.

U bogatoj povijesti zanimljivo je istaknuti kako je svojevremeno prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman želio da Purgari budu prisutni prilikom svečanosti i protokola na Markovu trgu, no oni su to dobili.

- Purgari su isključivo varaždinska garda, naše je izvorište u Varaždinu. Turistička smo atrakcija prepoznata diljem Europe, a ono što je najvažnije jest da svi članovi volontiraju. U narednom razdoblju želimo i dalje čuvati tradiciju u kulturu, poglavito među mladima - istaknuo je Loparić.

Posebno priznanje Garda je dobila 2008. godine kad su u Varaždinu dvojica pripadnika primljena u viteški red Svetog Sebastijana. Garda je 2014. godine, kao prva povijesna postrojba iz Republike Hrvatske, postala članicom Europskog saveza vojnih povijesnih postrojbi i članicom Vojne kancelarije u Beču.

Varaždinski su Purgari uistinu prepoznatljivi simbol Varaždina, istaknula je direktorica Turističke zajednice Jelena Toth.

- Svi koji žele 'doživjeti' smjenu gradske straže, imat će prilike za to od svibnja do listopada svako subotnje prijepodne, a potrebno je napomenuti kako su Purgari i nezaobilazna turistička atrakcija.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci