Vijesti / Kultura

BAROKNE VEČERI Pripremljen bogat program, iduće godine Japan zemlja partner

BAROKNE VEČERI Pripremljen bogat program, iduće godine Japan zemlja partner

Zahvaljujući ovogodišnjem festivalskom partnerstvu s Mađarskom, ljubitelji barokne glazbe imat će prigodu poslušati vrhunske mađarske interprete, a iduće godine očekuju ih posebne glazbene poslastice-nastupi najboljih japanskih glazbenika.

Zemlja partner 48. Varaždinskih baroknih večeri biti će Japan, objavljeno je na završnoj konferenciji za novinare pred ovogodišnje 47. Varaždinske barokne večeri u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Velika mi je čast objaviti da je Japan izabran za zemlju partner Varaždinskih baroknih večeri za iduću godinu. Iduće godine je 25 godišnjica partnerskih odnosa Hrvatske i Japana i uvjeren sam da će ova manifestacija pridonijeti stabilnijim i čvršćim odnosima između dviju zemalja. Zahvalan sam svima koji su bili uključeni u uspostavu ovog partnerstva. Drago mi je da Japan prva azijska zemlja koja je partner Varaždinskim baroknim večerima i uvjeren sam da će japanski glazbenici ponuditi ono najbolje od baroka na japanski način - istaknuo je N. E. Keiji Takiguchi - veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj.

Od 22. rujna do 2. listopada u varaždinskim crkvama i palačama publika će imati prigodu poslušati ponajbolje mađarske glazbenike od Purcell zbora i Orfej orkestra iz Budimpešte na svečanom koncertu otvorenja u Katedrali, potom osebujnog orguljaša Xavera Varnusa, ansambla Marquise do baroknog orkestra Savaria i Panonske filharmonije, kojima se u programu Festivala pridružuju i hrvatski glazbenici, poput domaćeg proslavljenog Varaždinskog komornog orkestra, Hrvatskog baroknog orkestra i ansambla Camerata Garestin.

- Mađarska je jako puno napravila ove godine i moram reći da nikad nismo imali takvu podršku jedne države u smislu ne samo podrške, već i ozbiljnosti pristupa organizacije i moram zahvaliti veleposlaniku Magyaru i gospodinu Šokčeviću iz Mađarskog instituta u Zagrebu koji su dali sve od sebe da ovo partnerstvo bude uistinu na profesionalnoj razini suradnje, jer na Festival dolaze najbolji glazbenici koje ima mađarska kultura u smislu autentične barokne glazbe i vrhunskih interpreta - istaknuo je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

 

- Barokne večeri osim što su najstariji, sigurno su i najrenomiraniji naš festival klasične glazbe. Izlog su Varaždina u Europu i svijet i uvijek su to bile. Ove godine pokazuje se i simbolički da one dopiru od naših prvih susjeda Mađara do dalekog Japana. To je smisao glazbe, jer glazba je jedini univerzalni jezik koji okuplja čovječanstvo. Zato mi je drago da i ove godine imamo u Varaždinu prigodu izraziti srdačnu dobrodošlicu prije svega prijateljskom mađarskom narodu s kojim nas je i glazba uvijek spajala - naglasio je u vijećnici varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

 

Festival donosi na kraju rujna 18 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, te još 15 koncerata u drugim gradovima i mjestima u četiri hrvatske županije.

Posebna savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević osvrnula se na koncerte koji su u gradovima i mjestima Varaždinske županije od Lepoglave do Ludbrega.

- Pred nama svima je zadatak da još bolje, jače brendiramo Varaždinske barokne večeri, ali i druge kulturne manifestacije kako bi i Varaždin i županiju još vidljivije pozicionirali na turističkom tržištu kao najvažniju točku našeg kontinentalnog turizma - dodala je Martinčević pozvavši ljubitelje barokne glazbe na koncerte baroknog festivala.

U Varaždinu će u vrijeme 47. Varaždinskih baroknih večeri nastupati brojni poznati mađarski glazbenici, a među njima i osebujni mađarski orguljaš Xaver Varnus koji će zajedno s glumcima varaždinskog HNK izvesti zanimljivu sintezu mađarske književnosti i Bachovih djela.

- Taj će koncert biti posvećen J. S. Bachu i mađarskom pjesniku Janosu Pilinszkyu, čije sam pjesme objavio prije dvije godine u Zagrebu u hrvatskom prijevodu - najavio je ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević koji je istaknuo kako je i mađarskom veleposlaniku u RH Zoltanu Magyaru bilo iznimno važno da se potakne regionalna suradnja između Varaždina i partnerskog grada Zalaegerszega, te pokrajine Vas.

Pripremljen je ove godine i rekordan broj popratnih programa - njih čak više od 20 od izložbi, predstavljanja knjiga do zanimljivosti iz dviju mađarskih pokrajina u dva festivalska vikenda.

 

U petak, 22. rujna 47. Varaždinske barokne večeri započet će svečanim koncertom otvorenja u varaždinskoj Katedrali nakon čega će uslijediti vanjski dio zanimljivog programa u mađarskom duhu, a oko 22.15 nebo će prošarati već tradicionalno za Barokne večeri - barokni vatromet.

Za nacionalni festival Varaždinske barokne večeri financijsku su podršku osigurali Ministarstvo kulture RH, Grad Varaždin i Varaždinska županija, Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske, te Veleposlanstvo Republike Mađarske u RH.

Organizatori Festivala, koji 33 posto proračunskih sredstava samostalno osigurava, posebno zahvaljuju sponzorima. Ove godine zlatni su sponzori VBV-a Poslovni sustav Vindija, Autocentar Kos i Renault Hrvatska, te Europlakat, a srebrni Varteks, Croatia osiguranje i INA, a hrvatskim se sponzorima priključuje i mađarska OTP banka. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci