Vijesti / Kultura

190 GODINA DJELOVANJA Šarolik program proslave varaždinske Glazbene škole

190 GODINA DJELOVANJA Šarolik program proslave varaždinske Glazbene škole

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović tijekom cijele 2018. godine varaždinska će Glazbena škola slaviti svojih 190. godina djelovanja. 

Škola koju je davne 1828. godine osnovalo Društvo prijatelja glazbe, iza sebe ima bogatu povijest kroz koju je bila pravo rasadište glazbenih i pjevačkih talenata, a iz njenog su okrilja krenula na svoj blistavi svjetski glazbeni put brojna poznata imena. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo sjajnoj povijesti škole, njezinoj sadašnjosti, ali i budućnosti, mladim glazbenicima i njihovim vrsnim profesorima bit će posvećena ova slavljenička godina.

- Želja nam je bila da tijekom cijele ove godine u našem matičnom gradu Varaždinu, gradu koji se voli dičiti epitetom grada glazbe i baroka, publici poklonimo šarolik program koji će pokazati sve ono što Glazbena škola predstavlja na kulturnom i obrazovnom području Varaždina, Varaždinske županije, ali i šire. Njegujući i međunarodnu suradnju, u sklopu ove naše proslave povezat ćemo se još više sa srodnom glazbenom školom iz njemačkog grada Ravensburga, inače varaždinskog grada prijatelja. Planiramo gostovanje njihovih učenika u Varaždinu, kao i naših u Njemačkoj, a Varaždince ćemo počastiti i posebnim glazbenim iznenađenjem na glavnom gradskom trgu u travnju.

Tijekom cijele godine održavat će se u Glazbenoj školi brojni koncerti kako učenika, tako i njihovih profesora po klasama, a u drugom dijelu godine planiramo i veliki znanstveni skup u suradnji sa Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti - ističe Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole Varaždin čiji je osnivač Varaždinska županija, a potporu u slavljeničkoj godini pružaju Grad Varaždin i Koncertni ured Varaždin.

- S varaždinskom Glazbenom školom surađujemo godina, pa i desetljećima bilo da je riječ o koncertima tijekom godine ili o Varaždinskim baroknim večerima i posebno nam je drago što na kraju svakog festivalskog izdanja upravo učenici Glazbene škole svojim koncertom s Varaždinskim komornim orkestrom zaokruže festivalska događanja - naglašava Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Tijekom slavljeničke godine predstavit će se gotovo svi učenici škole od onih najmlađih u predškolskom zboru do učenika Srednje škole, a i ove će godine u travnju Glazbena škola biti domaćih prestižnog natjecanja pjevača 'Hans Gabor Belvedere' čije će finale biti u lipnju u Latviji.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci