VIDEO Znate li što je haskap? Nova super bobica stigla u Hrvatsku!

VIDEO Znate li što je haskap? Nova super bobica stigla u Hrvatsku!

Ubija stanice raka, usporava starenje, produljuje život, snižava tlak. Sve to radi, kako joj tepaju, najzdravija biljka na svijetu - aronija. A još zdravija od nje je navodno slična takva plava bobica koja se zove haskap.

- Sam sok od aronije je izuzetno zdrav jer, nekoliko puta je, što se tiče osoba koje imaju problem sa slabokrvnošću on je najmanje tri puta jači od kupinovog vina koje osim toga ima i alkohola u sebi - kaže proizvođač aronije Vladimir Remenar iz Dugog Sela.

Uz aroniju sve popularniji postaje i haskap koji je zasadilo 20 poljoprivrednih gospodarstava u našoj zemlji. Japanci tvrde da haskap produžuje život.

Haskap pomaže očuvanju jetre, poboljšava kognitivne sposobnosti, poboljšava kardiovaskularnu sliku, snižava šećer i čuva vid.

- Do sad bismo potrošili oko 10 tisuća eura, ne računajući rad, to ne želimo računat. Ako sve bude u redu sljedeće godine bi trbali vratit uložena sredstva, ako ne bude mraza, tuče, skakavaca čega sve već ne - kaže proizvođač haskapa Goran Žabić iz Kapelice kod Garešnice.

I haskap i aronija zbog otpornosti na hladnoću nazivaju se sibirskim borovnicama. Razlika je između bobica što je haskap ukusniji - pa se jede, dok se od aronije uglavnom radi sok ili džem.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Upoznajte Miss Universe Hrvatske - crnu Slavonku Shanaelle Petty