POLJOPRIVREDNICI Habijan (HDZ): 'Treba čuvati mala obiteljska gospodarstva'

POLJOPRIVREDNICI Habijan (HDZ): 'Treba čuvati mala obiteljska gospodarstva'

- Većina naših poljoprivrednika su obrtnici ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mali poduzetnici koji u poslovanju jamče svom svojom imovinom i iznimno je bitno da im gradska uprava pomogne i bude alat - ističe Denis Čupić, kandidat za zamjenika gradonačelnika grada Varaždina, na konferenciji za novinare koja se održala danas kod nogometnog igrališta u Gojancu.

- U sve većem globalnom zagušenju industrija i industrijskih prerađevina, ljudi sve više postaju svjesni koliku važnost imaju naša mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i njihovi proizvodi. Želimo poticati pokretanja OPG-ova kao tradicijskih kultura na ovom području i pomoći postojećim gospodarstvima da i dalje odlično rade. Ovu nedjelju 21. svibnja Varaždinci imaju priliku sačuvati i razvijati OPG-ove, stoga ih sve pozivam na izbore i da nam daju svoj glas - ističe Damir Habijan, kandidat za gradonačelnika Grada Varaždina.

Poseban naglasak u Habijanovom gospodarskom programu stavljen je na poljoprivredu jer nema časnijeg gospodarstva od onoga koje kreće od naše zemlje i vrijednih domaćih ruku.

Upravo stoga su posjetili jedan gradski obrt gdje poznati poljoprivrednik uzgaja i prerađuje zelje na području Varaždina.

- Želimo jačati ulogu, razvoj i otvaranje poljoprivrednih gospodarstava te ćemo u tom smjeru pokrenuti Centar za kompetencije u poljoprivredi i distribuciji, upravo kako bi našim poljoprivrednicima pomogli u uspostavi proizvodnje, uvođenju certifikata neophodnih za izvoz i distribuciju, poticanje eko uzgoja, sufinanciranje certificiranja kao Global GAP i HAACP - istaknuli su.

- U distribuciji je potrebno podići kompetencije i sustav kako bi naš poljoprivrednik mogao što direktnije plasirati robu u trgovačke lance, a posebno u inozemstvo kako bi izbjegao posrednike i lanac provizija te za svoju robu naplatu dobivao direktno a ne ovisio o velikim otkupljivačima koji gospodare njihovim novcem. Ove mjere će pomoći i jačanju okolice Varaždina te na taj način stvarati jaču kupovnu moć koja će gravitirati gradu. Konkretna mjera koju smo pokrenuli je i privlačenje ulaganja Podravke u okvir njenog pogona Kalnik sa ciljem privlačenja preseljenja prerade rajčice iz Umaga za što već konkretno lobiramo i u minsitarstvu gospodarstva kao i u samoj Podravci, na ovaj način podići ćemo i uzgoj rajčice u ovom kraju što će biti impuls i pokretanja nove poljoprivredne proizvodnje i u gradu i u njegovoj okolici.

S nepravdom, ističu kandidati, lokalna politika prigradska naselja posljednjih dvanaest godina tretira kao prigradska iako je to samo naziv i ona su ravnopravan dio grada, a njihovi stanovnici itekako uplaćuju u gradski proračun i prirezom i komunalnom naknadom stoga je iznimno bitno pokrenuti izgradnju sve infrastrukture u tim dijelovima grada a ne da je fokus grada bio na bečke kocke u centru kao i cvjetne košarice i cvjetne skulpture u centru grada.

- Sramota je da kako smo se i sada upoznali kod lokalnog obrtnika u poljoprivredi da oni iako dio grada još nemaju kanalizaciju nego ovise o 'septičkim jamama' i odvozu fekalija koji im stvara i enorman trošak - ističe Denis Čupić kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Marko Koritar, predsjednik Temeljnog ogranka Gojanec HDZ-a, uz obilazak je ukazao na probleme poput neasfaltiranih ulica, primjerice Tina Ujevića, zapuštena i nepokošena dječja igrališta. Također jedan od problema je i nedostatak sadržaja za mlade što bi se uređenjem prostorija Mjesnog odbora Gojanec uvelike moglo promijeniti jer bi mještani mogli te prostorije koristiti za određene aktivnosti.

Kolona sjećanja u Vukovaru koračat će u subotu pod tmurnim nebom