Poljoprivredna zadruga 'Domaća hrana': 'Želimo revitalizirati zagorski grunt'

Poljoprivredna zadruga 'Domaća hrana': 'Želimo revitalizirati zagorski grunt'

Trideset četiri zadrugara s područja bivše Općine Ivanec, danas gradova Ivanca i Lepoglave te općina Bednja, Donja Voća, Klenovnik i Maruševec osnovali su Poljoprivrednu zadrugu 'Domaća hrana' koja će sjedište imati u Ivancu, a aktivnosti na području spomenutih gradova i općina odakle dolaze zadrugari.

Ideju osnivanja zadruge pojasnio je njezin kasnije izabrani upravitelj Ivan Benčina, a ekonomsku osnovu kao i analizu trendova za poljoprivrednu proizvodnju pojasnio je prof. Zdravko Lešić s Veleučilišta 'Baltazar' iz Zaprešića.

- Ideja Zadruge je okupiti poljoprivrednike, male i one velike lokalne proizvođače, ratare, stočare i sve koji imaju potrebu za zajedničkim plasmanom na tržište da kroz modele samoodržive poljoprivrede i solidarnosti revitaliziraju 'zagorski grunt' i zajednički razvijaju agrarni dio lokalne zajednice – kazao je Benčina.

Osnivačkoj skupštini nazočio je i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač spomenuvši pritom sva nastojanja i javne politike Grada Lepoglave koje su usmjerene na poljoprivrednu proizvodnju. Dodao je i kako u zadruzi vidi mogućeg partnera za brojne zajedničke aktivnosti.

- Osobno smatram kako je zadružni model jedan od dobrih primjera solidarne ekonomije kao konkretniog odgovora na trenutno sveprisutni neoliberalni kapitalizam. Znam da bi nama u Lepoglavi dobro došlo imati prirodnog partnera s kojim možemo pokrenuti i niz drugih inicijativa poput rješavanja zapuštenih i neobrađenih poljoprivrednih površina, a koje se putem suradnje između vlasnika i Zadruge mogu ponovno staviti u neki oblik proizvodnje. Time ćemo ne samo smanjiti zapuštenost poljoprivrednih površina na našem području, već ćemo omogućiti i veće količine obradivih površina koje mogu biti lukrativne i vlasnicima i zadrugarima – win-win situacija – naglašava Kovač.

Pred zadrugarima je sad završavanje procesa osnivanja i registriranja Zadruge nakon čega slijede prve konkretne aktivnosti kojima s jedne strane žele povećati broj zadrugara, a s druge strane u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave vidjeti najbolji model za okrupnjavanje proizvodnje i iskorištavanja zadružnog potencijala koji počiva upravo na samim zadrugarima i njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Ekskluzivno pogledajte kako će izgledati Pelješki most