Obitelj Harambaša iz Dubovice proizvodi najbolju papriku za pripremu ajvara!

Obitelj Harambaša iz Dubovice proizvodi najbolju papriku za pripremu ajvara!

- S Kalnikom surađujemo oko deset godina. Proizvodimo rog papriku za ajvar od sorte koja se zove podravka. Pokazalo se da je to jedna od najboljih sorti za naše podneblje. Kvalitetna je i daje velike prinose. Na hektar zemljišta dobivamo i do 40 tona paprike, i to bez zalijevanja. Ovo što vidite izraslo je bez kapi vode iz sustava za natapanje, samo od onog što je palo s neba, a kvaliteta je vrhunska - priča Antun Harambaša (55) iz sela Dubovica u Varaždinskoj županiji, čiji OPG za Podravkinu tvrtku Kalnik iz Varaždina proizvodi sirovine za nagrađivani ajvar.

On i supruga Vesna zasadili su oko 75.000 biljaka i to im je, veli, dovoljno. Usput se bave i proizvodnjom presadnica cvijeća. Sin je zaposlen drugdje, kćerka je na fakultetu, pa supružnici posao prilagođavaju svojim mogućnostima.

- Planiramo nastaviti s proizvodnjom, no ne mislimo se širiti. Ujutro uberemo papriku i do večeri je već u Kalniku, spremna za preradu - kaže. Najveći dio uroda prodaju varaždinskoj tvrtki, a dio plasiraju na tržnicu.

OPG Harambaša koristi sjeme koje im dostavljaju Podravkini stručnjaci. Uz sortu podravka, iskrižana je i slavonka, a na putu prema registraciji je i treća.

Halal certifikat

- Želimo pod kontrolom imati cijeli proces proizvodnje, pa tako razvijamo i vlastite sorte. Prve su nam registrirane prije sedam godina i zasad su jedine u Hrvatskoj koje su prošle međunarodni DUS test različitosti. Sorta, da bi se priznala, mora biti po nečemu drugačija od svih dosadašnjih, mora biti stabilna po karakteristikama i biti ujednačena, da sve paprike u polju budu gotovo identične. Križanjem smo došli do genetskog materijala. Dvije su se sorte pokazale prilagodljive našim uvjetima i vrhunske su kvalitete za ajvar. Održavamo genetsku čistoću i proizvodimo sjeme koje dajemo kooperantima – pojašnjava Zdravko Matotan, voditelj Službe opskrbe poljoprivrednim proizvodima u Podravki.

Prijedlog je da se nova, treća po redu sorta zove danica jer se pokusno polje nalazi blizu tvornice Danice. S polja sirovine stižu u Kalnik, tvrtku koja je u sustav Podravke ušla 1967. godine, dakle prije ravnih 50 godina, a danas zapošljava 250 radnika - 130 stalnih i 120 sezonaca.

Upravo u proizvodnji ajvara očekuje se rekordna prerada jer je ove godine dogovoren otkup 4.000 tona paprike od domaćih proizvođača, što je 73 posto ukupnih potreba Podravke.

Sve domaće

Plan je da cjelokupna proizvodnja bude od domaće sirovine.

- Ajvar je naš glavni proizvod. Njegova je proizvodnja počela 1995. sa 700 tona, a prošla je godina bila rekordna s 4000 tona. Četvrtina se proda na hrvatskom tržištu, a 75 posto se izvozi u 24 države. Najjača tržišta su nam Njemačka, Švedska i Poljska. Dnevno preradimo oko 100 tona paprike. Kad ju dovezu, preradimo je u roku 24 sata. Ajvara dnevno proizvedemo oko 60 tona – nabraja direktorica Kalnika Slavica Kolesar.

U roku od tri sata iz sirovine koja dođe s polja dobije se, dodaje, gotov proizvod koji ide na palete. Ishodili su HACCP, halal i košer certifikat koji im omogućuju prodor na strana tržišta.

- Cijelo vrijeme radimo na tome da što više sačuvamo kvalitetu sirovine koja je za ajvar 65 posto domaća, a ostalo se uvozi. Za iduću godinu planiramo investiciju u novu liniju ajvara s kojom ćemo povećati kapacitete prerade za 30 posto. Cilj nam je da imamo 100 posto domaće sirovine – ističe S. Kolesar.

Zato se puno radi i s dobavljačima, kako bi mogli pratiti potrebe tvorničkih proizvodnih linija.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Razjareni bikovi: Provjerili smo kada i u kojim situacijama bikovi postaju opasni