Varaždinski i ludbreški srednjoškolci posjetili predsjednicu Grabar-Kitarović

Varaždinski i ludbreški srednjoškolci posjetili predsjednicu Grabar-Kitarović

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održan je Dan otvorenih vrata s temom 'Popularizacije STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika)'.

Svoja otkrića, istraživanja, eksperimente, inovacije, robote i modele predstavilo je 170 mladih znanstvenica i znanstvenika, inovatora, studenata i učenika među kojima i učenici Srednje škole Ludbreg i Prve gimnazije Varaždin.

Od Ludbrežana, kod predsjednice su bili učenici Antonio Vlahović, Dean Copan, Ivan Jovanović i Vilim Stančin, zajedno s mentorom Željkom Posavcom.

Iz Prve gimnazije Varaždin, u posjetu su bili učenici Leon Hegedić, Petar Borko, Lovro Štefan, Rea Novak, Ilija Srpak, Fran Klarić, Robert Špralja, Goran Petrović te ravnateljice škole Janja Banić i profesori Vesne Novosel Martinić i Bojana Banić.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je potrebu reforme hrvatskog obrazovanja u tom području kako bi se iskoristili potencijali zemlje za gospodarski razvoj.

- Pozornost cijeloga društva sigurno treba neprestano usmjeravati na teme našeg današnjeg druženja, a to su STEM programi i obrazovanje za zanimanja iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematičke znanosti - rekla je predsjednica istaknuvši da je riječ o područjima u kojima su promjene stalne i brze te je stoga potreban dinamičan obrazovni sustav.

- Jer, oni koji budu pasivno čekali, neće moći krenuti na put gospodarskog razvoja. Zato Hrvatska mora odlučiti želi li čekati ili već biti u vlaku napretka koji vodi prema budućnosti. Ne želimo čekati, no prije svega, moramo biti svjesni da je ulaganje u obrazovanje, djecu i mlade investicija, a ne trošak - poručila je predsjednica.

Kazala je i kako svi okupljeni dokazuju da Hrvatska ima velike potencijale koji mogu biti predvodnici općeg društvenog napretka.

Svakako da je bila čast upoznati se sa uredom predsjednice i veliki je to uspjeh za Srednju školu Ludbreg koja je bila pozvana na Pantovčak.

- Cijela reprezentacija robotičara koji sudjeluju na svjetskom RoboCup natjecanju sudjelovala je u STEM danu, a osim SŠ Ludbreg iz naše županije predstavili su se i robotičati 1. OŠ Varaždin, dok je Prva gimnazija Varaždin također bila pozvana na STEM dan. Bili su tu i FSB, FER, Institut Ruđer Bošković, PMF i mnogi drugi i sigurno da je jako ugodno naći se u takvom renomiranom društvu ustanova koje su sam vrh obrazovanja u Hrvatskoj ali i šire. Za nas je to poticaj da radimo još više i još bolje sa našim učenicima. Smatram da bih svaka škola trebala preuzeti odgovornost te sve više uvoditi STEM u obrazovanje svojih učenika kao što to čini i Srednja škola Ludbreg. - rekao je Željko Posavec, mentor ludbreških robotičara.

I varaždinski prvogimnazijalci bili su oduševeljeni posjetom.

- Imalo smo tako priliku, osim susreta s Predsjednicom Republike, posjetiti inovatore i uspješne znanstvenike FER-a, FSB-a, PMF-a, Instituta Ruđer Bošković, Croatian Makerse i ostale, a posebno veseli činjenica da smo se tamo susreli s nekoliko naših bivših učenica, sadašnjih uspješnih mladih žena, koje su svoje mjesto našle u STEM području. Bilo je posebno zadovoljstvo vidjeti kako učenici naše škole uspijevaju u znanstvenim područjima, a i razgovarati s kolegama iz Croatian Makersa i IRB-a s kojima surađujemo - stoji na Facebook stranici Prve gimnazije Varaždin.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

'Samo nebo zna' - i Vera Čudina: svoje proročanske moći demonstrirala u centru Zagreba