SUBVENCIJE Kreće utrka za kupnju stana uz pomoć države, a informacija premalo

SUBVENCIJE Kreće utrka za kupnju stana uz pomoć države, a informacija premalo

Od sljedećeg tjedna svi koji žele pomoć države u kupnji prvog stana u niskom su startu. Od 15. kolovoza znat će se i ona zadnja informacija - koje su banke u igri.

Romana kupuje svoj prvi stan i odlučila je aplicirati za mjeru ministarstva kojom bi se subvencionirala polovina rate kredita prve kroz prve četiri godine otplate. No, proces je, tvrdi, izuzetno kompliciran.

- Nitko još ne zna točne informacije, natječaj još nije raspisan, a cijelo vrijeme mi moramo pripremati dokumentaciju. Vi možete dokumentaciju pripremati tek kad imate nekretninu, a malo tko od prodavatelja može čekati dva ili tri mjeseca - kaže Romana Dugandžija, jedna od onih koja želi iskoristiti državnu mjeru.

Ministar Predrag Štromar nam je potvrdio kako je natječaj raspisan, ali tek onaj za banke s kojima će APN potpisati ugovor.

- One trebaju do 14. kolovoza poslati svoje prijave da li prihvaćaju da kamata bude 3,75 ili manja - kaže ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Nakon što se ponude banaka razmotre i odaberu, bit će raspisan natječaj za kupce stanova. To će biti tek početkom rujna, a do tad sva dokumentacija mora biti spremna.

Potrebno je pribaviti sljedeće: presliku osobne iskaznice, predugovor odnosno ugovor o kupoprodaji željene nekretnine, presliku zemljišnoknjižnog izvatka i akta za građenje ili uporabu nekretnine, ovjerenu izjavu da ni kupac ni životni partner u vlasništvu nemaju stan ili kuću ili da imaju nekretninu koja je manja od one za koju apliciraju.

- To je procedura koja traje što znači da su kupci sad dosta unervoženi zbog činjenice što misle da neće na vrijeme stići prikupiti svu papirologiju i aplicirati - žali se agentica za nekretnine Antonija Mikšić.

Najveći problem nastaje kod izvatka uporabne građevinske dozvole.

- Kad govorimo o starogradnjama, šezdesete, sedamdesete se zna dogoditi situacija da niti ne znamo gdje su - kaže Mikšić.

A čak i kad zatražite takav dokument, pitanje je kada ćete ga dobiti.

- U ovoj sezoni godišnjih odmora s našim institucijama kao što je katastar gotovo je nemoguće doći do recimo uporabne dozvole -  kaže Dugandžija.

A upravo je vrijeme najvažniji faktor. Pravo na subvenciju ostvaruje samo 1500 najbržih. Iako nije jasno ni tko će kontrolirati redoslijed zaprimljenih prijava.

Planetarne zvijezde u kojima teče hrvatska krv: jedan od njih jučer je osvojio Super Bowl