Mališani iz Dječjeg svijeta plesali flamenco za goste iz Španjolske

Mališani iz Dječjeg svijeta plesali flamenco za goste iz Španjolske

Varaždinski vrtić Dječji svijet ovih je dana domaćin partnerima iz dječjeg vrtića Zaleo iz Madrida, u okviru projekta Sharing Education and Learning with Families (S.E.L.F.), financiranog od strane EU. Tim su povodom danas, 10. lipnja, u prostorijama Županije goste iz Španjolske ugostili predstavnici lokalnih vlasti, a domaćini iz vrtića održali su prezentaciju o hrvatskom obrazovnom sustavu. Nakon toga su djeca i roditelji prigodnim programom predstavili rad vrtića.

> Varaždin i Madrid: Vrtićki mališani portretirali sebe, slikali voće...

- Ovih su dana kod nas gosti madridskog vrtića, koji su ujedno koordinatori S.E.L.F. projekta, čiji je cilj uključiti roditelje u odgojno-obrazovni sustav. Roditelji se uključuju prema interesima i profesionalnom radu, a tim se aktivnostima želi deinstitucionalizirati obrazovanje. Interes roditelja je golem, gotovo 80 posto njih se želi uključiti. Prošle godine smo mi bili u Madridu i tada nam je predstavljen španjolski obrazovni sustav. Ima nekih razlika, primjerice, u Madridu su vrtići puno ranije školarizirani, što naši partneri žele promijeniti. Naime, pokazalo se kako prerani ulazak djece u odgojno-obrazovnu strukturu nije dobar za njih - objasnila je Ljubimka Hajdin, ravnateljica Dječjeg svijeta. 

Ana Diaz, ravnateljica španjolskog vrtića Zaleo, nije krila oduševljenje radom varaždinskog vrtića.

- Veoma je lijepo ono što su nam danas prezentirali u vrtiću. Sviđa nam se način na koji djeca uče, kroz igru i s roditeljima... Oduševljenje koje pokazuju pritom je zaista predivno - rekla je.

Pozdravili na španjolskom

Nakon prezentacije u Županiji, gostima je izvedena predstava mališana, koja će se idući tjedan izvesti pred svim roditeljima čija djeca idu u Dječji svijet. Djeca su otplesala flamenco, pozdravila prisutne na španjolskom, vježbala jogu... Roditelji su u aktivnostima sudjelovali tako da su ili pripremali djecu za program koji su izvela, ili su s njima sudjelovali u igri.

- Jako je lijep ovaj projekt i način na koji se mi roditelji uključujemo. Djecu sam tijekom nekoliko tjedana učila plesati poznati španjolski ples i pritom se dobro zabavila - kazala je Darija Stančić, majka jedne od polaznice vrtića.

- Danas je bilo lijepo i zabavno, a kod flamenca mi se najviše sviđa haljina i češljić u kosi - otkrila je 6-godišnja Leona, polaznica vrtića.

Još mnogo toga u pripremi

U projektu uživaju i odgajateljice.

- Sviđa mi se što djeca uče u formalnim i neformalnim situacijama te što su u proces obrazovanja uključeni roditelji. Mnogo je aktivnosti odrađeno, ali nam mnogo toga još i predstoji - rekla je Jelena Kežić, odgajateljica u Dječjem svijetu.

Još je mnogo aktivnosti i radionica u pripremi, a projekt traje do 2016. godine, kada je u planu izdavanje metodičkog priručnika za odgajatelje i roditelje, koji će obuhvatiti sve aktivnosti projekta, a biti će tiskan na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku. 

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Objava vjenčanja u inspirirana režijom Wesa Andersona: Kako vam se čini?