Mario Petreković osnovnoškolce upozorio na opasnosti zlouporabe alkohola

Mario Petreković osnovnoškolce upozorio na opasnosti zlouporabe alkohola

Zagrebačka pivovara, Mario Petreković i klinička psihologinja Josipa Gelo upozorili na opasnosti konzumacije alkohola među maloljetnicima.

Maloljetnička zloupotreba alkohola u današnje vrijeme postaje sve veći društveni problem jer mladi odrastaju u okolini u kojoj je dostupnost alkoholnih pića vrlo velika, a njihova potrošnja prihvatljiva i uobičajena.

Doznali su to mnogobrojni varaždinski osnovnoškolci u Kinu Gaj na projekciji edukativnog filma autora Roberta Knjaza 'Razmisli – Treba znati stati'.

Učenici i nastavnici također su se upoznali sa zabrinjavajućim podacima i činjenicama koje su u filmu iznijeli stručnjaci na tom području, a jedan je od njih i podatak da je zagrebačka Hitna pomoć u 2013. godini zbog slučajeva maloljetničke zloupotrebe alkohola intervenirala više od 300 puta.

O sve većem problemu maloljetničke zloupotrebe alkohola svjedoče i posljednji rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima (ESPAD iz 2015. godine), provedenog u 37 europskih zemalja (među kojima je i Hrvatska) među 96.046 učenika.

Rezultati istraživanja pokazuju kako je gotovo polovica ispitanih učenika (47 posto) probala alkohol u dobi od 13 godina i mlađe, 1 od 12 učenika u istoj dobi doživio je opijeno stanje, dok je 50 posto ispitanika barem jednom u životu probalo alkohol.

Ti zabrinjavajući podaci poticaj su da se ovaj edukativni film, snimljen u sklopu društveno odgovorne kampanje Zagrebačke pivovare 'Razmisli – Treba znati stati' u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, već treću godinu zaredom prikazuje učenicima osnovnih škola diljem Hrvatske kako bi se upozorilo na opasnosti maloljetničke konzumacije alkohola te educiralo mlade o tom društveno neprihvatljivom ponašanju.

 

U ove tri godine film je pogledalo više od 1400 učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola u sedam gradova (Zagreb, Bjelovar, Đurđevac, Sisak, Šibenik, Zadar i Split) i 15 škola koje su se na taj način uključile u aktivnosti kampanje.

Na projekciji filma u Kinu Urania sudjelovali su i klinička psihologinja Josipa Gelo, popularni voditelj Mario Petreković u ulozi ambasadora projekta te Ana Stunić, koji su se obratili učenicima kako bi dodatno istaknuli važnost sprečavanja rane i učestale konzumacije alkohola među maloljetnicima.

- Zagrebačka pivovara podržavanjem ovog filma nastavlja s aktivnostima u sklopu kampanje Razmisli jer je svjesna da kao lider na domaćem pivarskom tržištu ima odgovornost i obvezu istaknuti važnosti edukacije maloljetnika i opće javnosti o tom problemu. Ovim edukacijskim filmom želimo zajedno s vrhunskom ekipom stručnjaka i javnih osoba pridonijeti sprečavanju maloljetničke konzumacije alkohola i upozoriti javnost na to društveno neprihvatljivo ponašanje - rekla je voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare Tina Puhalo Grladinović.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Oliver u RTL Direktu o 70. rođendanu kojeg slavi velikim koncertom: 'Koncert će bit dug i bit će dobro'