DANI VRGANJA U Paki vas 16. i 17. rujna očekuje nevjerojatno bogat program

DANI VRGANJA U Paki vas 16. i 17. rujna očekuje nevjerojatno bogat program

U subotu i nedjelju, 16. i 17. rujna, u organizaciji Turističke zajednice grada Novog Marofa i Udruge privatnih šumovlasnika Graber, održavat će tradicionalna manifestacija 'Dani vrganja u Paki'.

Po četvrti put Paka će postati sastajalište svih zaljubljenika u vrganje i druge vrste gljiva, ali i općenito u prirodu.

Kako je sastavni dio manifestacije i stručni skup s aktualnim temama iz područja šumarstva i šumskih proizvoda, zainteresirani su pozvani da dođu u subotu, 16. rujna, u 18 sati u Kulturni centar 'Ivan Rabuzin' u Novom Marofu.

Organizator skupa je Lokalna akcijska grupa LAG Prizag, a ovogodišnja tema su mogućnosti financiranja projekata ruralnog razvoja preko LAG-a (iz mjere 19) i putem mjera 6 i 7, o čemu će govoriti ovlašteni konzultant Ivan Biškup iz konzultantske tvrtke Forum Invest iz Križevaca.

U organizaciji Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika Graber održat će se predavanje 'Primjeri provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz mjera ruralnog razvoja u šumarstvu', a predavač će biti Domagoj Troha, direktor firme Salix Plan iz Zagreba.

Nedjelja je rezervirana za opuštenije aktivnosti, među kojima je nezaobilazno natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva, sa stručnom determinacijom prof. Branka Bartolića, predsjednika Mikološkog saveza Hrvatske, a za najbolje su osigurane i vrijedne nagrade.

Prijave će se primati od 7.30, a natjecanje početi u 9 sati.

Oni koji neće krenuti u lov na gljive moći će uživati u drugim sadržajima, osobito djeca.

Za njih su osmišljene edukativne igre – Gljivolov, Mali šumski razgovori i Mladi gljivar, dok će odrasli moći posjetiti utvrdu Paka uz stručnog vodiča, moći će saznati zanimljivosti o nastambama dabrova, a ako su za nešto aktivnije – tu je vođena šetnja 'od utvrde do utvrde' koja spaja utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo, u ukupnoj dužini od 8,5 km.

Oni malo brži moći će otrčati zabavnu cross utrku Paka koja ima jako zanimljive i vesele postaje. Dužina joj je otprilike 5 km.

A oni koji vole biciklirati može će sudjelovati u biciklijadi Paka bajk i imati priliku doista vidjeti što je to priroda.

Staza je dugačka 14 km i većim dijelom ide brežuljkastim i šumovitim predjelima i isključivo je za MTB bicikle.

U Paki će se u nedjelju moći vidjeti i prezentacija 'lova na crni tartuf', disc golfa, streličarstva, paraglidinga i raznih drugih sportova.

Nakon svih napora sudionika brojnih aktivnosti u sklopu manifestacije Dani vrganja u Paki, vrijedi nešto i pojesti a za to će, uz standardnu ponudu hrane i pića, biti zadužen Damir Crleni, vrsni i nagrađivani kuhar koji će za pripremati delicije od vrganja i tartufa.

I još nešto vrlo zanimljivo – zahvaljujući Udruzi Pivara Sjever, moći ćete kušati i pivo od vrganja!

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Sport i glazba: Lady Gaga na Super Bowlu pripremila nezaboravni audio-vizualni spektakl